Gaburici, mulţumit de evoluţia negocierilor cu China: Părţile au avansat considerabil

Zhang Yinghong, ambadarorul Chinei la Chişinău şi Chiril Gaburici, ministrul Economiei RM discută condiţiile Acordului de Liber Schimb.
Zhang Yinghong, ambadarorul Chinei la Chişinău şi Chiril Gaburici, ministrul Economiei RM discută condiţiile Acordului de Liber Schimb. (gov.md)

Ministrul Economiei şi Infrastructurii Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a avut miercuri o întrevedere cu ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chişinău, Zhang Yinghong. După cele trei runde ne negocieri desfăşurate la CHişinău, cea de-a patra va avea loc la Beijing, a anunţat Zhang Yinghong.

În cadrul acestei întrevederi s-a discutat despre „dinamica relaţiilor comercial-economice între cele două state”, precum şi procesul de negociere pe marginea încheierii Acordului de Comerţ Liber, în cadrul căruia, pe parcursul anului 2018 au fost organizate deja 3 runde de negocieri.

Chiril Gaburici s-a arătat mulţumit de evoluţia negocierilor, menţionând că părţile au avansat considerabil privind discuţiile pe marginea textului legal al Acordului, iar drept rezultat mai mult de 70% din acesta a fost agreat.

„Mă bucur că ambele echipe de negociatori au ajuns la un numitor comun şi avem o evoluţie considerabilă la această etapă. Deşi discuţiile sunt dure, noi trebuie să negociem corect şi în condiţii favorabile atât pentru noi, cât şi pentru partea chineză. Suntem pregătiţi pentru o nouă rundă, ştiu că nu va fi uşor, dar primii paşi au fost făcuţi, de aceea trebuie să găsim formula care să fie win-win pentru ambele părţi”, a afirmat ministrul Chiril Gaburici.

Apreciind deschiderea Ministerului Economiei şi Infrastructurii de a negocia, în termeni rezonabili, Acordul de Comerţ Liber, Zhang Yinghong a precizat că cea de-a patra rundă de negocieri va fi organizată, la propunerea Republicii Moldova, în perioada 3-7 decembrie, la Beijing.

Pe teritoriul Republicii Moldova activează circa 85 de companii cu capital chinezesc, investiţiile în primele şase luni ale anului curent depăşind 6,36 mln lei.