Insula franceză Réunion lovită de taifunul Bejisa

Un om face poze cu valurile oceanului, lângă un debarcader, la 02 ianuarie 2014 în Saint-Paul, în insula franceza La Reunion. Insula din Oceanul Indian este sub cod roşu de alertă de astăzi, ca urmare a uraganului Bejisa care a adus rafale de vant cu o viteza între 120 şi 150 km/h, depăşind pe alocuri chiar 200 km/h. (RICHARD BOUHET / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
02.01.2014

Taifunul Bejisa care a ajuns joi, 2 ianuarie, pe coastele insulei franceze a provocat deja opt răniţi, lasând 100.000 de persoane fără energie electrică, iar şapte municipalităţi fără apă curentă, generând valuri înalte de 10 metri.

Insula franceză R
eunion din Oceanul Indian, este străbătută în aceste ore de taifunul Bejisa, cel mai puternic din ultimii 12 ani. Bejisa a adus vânturi de 120-150 de km/h, iar într-un anumit punct mai special al insulei, expus la vânt, a fost înregistrată o rafală de 200 km/h. Există deja opt răniţi, dintre care unul în mod grav, în vreme ce, cel puţin 100.000 de locuitori au rămas fără curent electric din cauza vânturilor care au doborât liniile de înaltă tensiune. Şapte din cele 24 de municipalităţi nu au nici apă curentă, relatează publicaţia Corriere online.

Puterea taifunului este devastatoare. Sub presiunea vânturilor, în după-amiaza zilei de 02 ianuarie, valurile au ajuns la 10 metri înălţime pe Coasta de vest şi de nord a insulei. Toate persoanele care au fost rănite ieşiseră din casele lor pentru a face unele reparaţii.

Autorităţile au pus întreaga insulă sub cel mai înalt nivel de alertă. Primarul Municipiului Saint - Leu a cerut evacuarea unei părţi a locuitorilor - care sunt în număr de 30.000 – în special a celor care locuiesc cel mai aproape de mare. Intensitatea maximă a taifunului este aşteptată joi seară în jurul ore 21 (ora României), atunci când ochiul ciclonului, cu un diametru de 75 kilometri, va atinge ţărmul insulei.

Potrivit previziunilor făcute de Meteo–France, se aşteaptă o ameliorare a vremii pentru vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor