Furie în Groenlanda după ce Usha Vance şi Mike Waltz şi-au anunţat vizita în ţara pe care Trump ar vrea s-o anexeze la SUA

Usha Vance, soţia vicepreşedintelui american JD Vance, va călători în Groenlanda în această săptămână, în contextul în care preşedintele Donald Trump se agaţă de ideea unei anexări de către SUA a teritoriului danez strategic şi semi-autonom, transmite The Guardian.
Vance va vizita Groenlanda joi, împreună cu o delegaţie americană, pentru a vizita situri istorice, a afla mai multe despre patrimoniul teritoriului şi a participa la cursa naţională de sanie trasă de câini, a precizat Casa Albă într-un comunicat.
Delegaţia se va întoarce în SUA pe 29 martie. Consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, Mike Waltz, şi secretarul pentru energie, Chris Wright, vor călători, de asemenea, în Groenlanda, vizitând o bază militară americană din Groenlanda, a declarat un oficial american. Casa Albă nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Trump a făcut din anexarea Groenlandei de către SUA un subiect major de discuţie de la preluarea mandatului pentru a doua oară la 20 ianuarie şi a declarat că Groenlanda va deveni parte a SUA „într-un fel sau altul”.
Vorbind duminică pentru ziarul groenlandez Sermitsiaq, prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, a declarat că vizita lui Waltz a fost o „provocare”.
„Singurul scop este să ne facă o demonstraţie de putere, iar semnalul nu trebuie să fie înţeles greşit. El este consilierul confidenţial şi cel mai apropiat al lui Trump, iar doar prezenţa sa în Groenlanda îi va face cu siguranţă pe americani să creadă în misiunea lui Trump, iar presiunea va creşte după vizită”, a spus el.
Poziţia strategică a Groenlandei şi resursele minerale bogate ar putea fi în beneficiul SUA. Groenlanda se află de-a lungul celei mai scurte rute dintre Europa şi America de Nord - vitală pentru sistemul american de avertizare privind rachetele balistice.
Guvernele Groenlandei şi Danemarcei şi-au exprimat opoziţia faţă de o astfel de mişcare.
Guvernul Groenlandei, care se află într-o perioadă de interimat după alegerile generale din 11 martie, câştigate de un partid care favorizează o abordare lentă a independenţei faţă de Danemarca, nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a declarat într-un comentariu scris, reacţionând la vestea vizitei, că „acesta este un lucru pe care îl luăm în serios”. Ea a declarat că Danemarca doreşte să coopereze cu SUA, dar ar trebui să fie o cooperare bazată pe „regulile fundamentale ale suveranităţii”.
Ea a adăugat că dialogul cu SUA privind Groenlanda va avea loc în strânsă coordonare cu guvernul danez şi cu viitorul guvern groenlandez.