Furia bulgară privind standardele de viaţă creşte popularitatea unui partid naţionalist
Partidul naţionalist bulgar Attack câştigă sprijinul alegătorilor cu promisiuni de naţionalizare a companiilor şi creştere a salariilor, dând vina pe străini pentru nivelul de trai nesatisfăcător, a declarat marţi liderul acestuia pentru Reuters.
Liderul partidului Attack, Volen Siderov, a dat vina pe Occidentul "colonialist" pentru salariile mici şi preţurile mari din Bulgaria, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007 şi s-a angajat să impună restricţii bugetare şi să-şi menţină artificial moneda, într-un efort de a face tranziţia de la leva la moneda unică europeană utilizată de alte 17 state membre ale UE.
"Vreau să subliniez rolul negativ al Occidentului, care, în toţi aceşti ani de colonizare, a împins lucrurile în această direcţie - venituri mici şi forţa de muncă ieftină de care să poată beneficia străinii", a declarat Siderov într-un interviu.
Popularitatea tot mai mare a Attack, ajunsă acum la circa 5 la sută, ridică întrebări cu privire la viitorul politic al celui mai sărac membru al Uniunii Europene înainte de alegerile din 12 mai, unde resentimentul populaţiei faţă de principalele partide politice din Bulgaria pare să ducă la alegeri finalizate cu un parlament fără majoritate.
Furia publicului faţă de preţurile de consum practicate de cartelurile energetice a condus în ultima lună la proteste pe scară largă legate de nivelul scăzut de trai al Bulgăriei şi a dus la demisia forţată a cabinetului de centru-dreapta, condus de Boiko Borisov.
Într-o puternică demonstraţie de disperare publică datorată nivelului scăzut de trai care se situează la mai puţin de jumătate din media UE, un bărbat de 59 de ani şi-a dat foc în semn de protest luni, în oraşul vestic Bobovdol. El a fost cea de-a cincea persoană care şi-a dat foc, fiind în stare critică.
Cele două partide principale din Bulgaria, GERB a lui Borisov şi Socialiştii, au fiecare sprijinul a aproximativ 20 la sută din alegători şi se pare că există puţine combinaţii posibile pentru o coaliţie după alegeri.
Atât GERB cât şi cel de-al cincilea partid ca mărime, "Bulgaria pentru cetăţeni", au indicat că nu vor colabora cu nici un alt grup, iar creşterea în popularitate a Attack după proteste, de la 1 la 5 la sută, a complicat situaţia.
Cea mai probabilă coaliţie ar fi între Socialişti şi un partid etnic turc, dar este puţin probabil ca acestea să obţină o majoritate pe cont propriu.