Fukushima - o nouă scurgere de apă radioactivă

Muncitori ai Tokyo Electric Power (Tepco) se pregătesc să evacueze din clădirea reactorului avariat al centralei nucleare Fukushima-Daiichi circa 400 de tone de combustibil nuclear uzat - ARHIVĂ
Muncitori ai Tokyo Electric Power (Tepco) se pregătesc să evacueze din clădirea reactorului avariat al centralei nucleare Fukushima-Daiichi circa 400 de tone de combustibil nuclear uzat - ARHIVĂ (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)

Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, din Japonia, a raportat s-a verificat o pierdere de patru tone de apă de ploaie contaminată, cu un nivel scăzut de radiaţii, în cursul transferului de apă în rezervorul modelul Zxo.

TEPCO (Tokyo Electric Power Co), încearcă controleze răspândirea apei contaminate de la Fukushima după ce a constatat 300 de tone de apă radioactivă s-au scurs dintr-un rezervor al instalaţiei. Fukushima a suferit o triplă fuziune nucleară şi explozii de hidrogen, după cutremurul şi tsunami-ul din 11 martie 2011.

Ploile abundente ale recentului taifun au inundat o zonă unde se află unul dintre rezervoarele care conţin excesul de apă utilizată pentru răcirea reactoarelor de la Fukushima.

În urma unor teste efectuate luna trecută în care s-a relevat apa contaminată conţine 160 de becquereli pe litru de radiatii - un nivel relativ scăzut - TEPCO a decis să transfere apa în alte zone cu rezervoare.

În urma ultimului transfer unui muncitor a găsit un defect iar compania estimează că aproximativ patru tone de apă contaminată a fost absorbită în întregime de sol.

TEPCO pompează în fiecare zi sute de tone de apă deasupra reactoarelor din Fukushima pentru a le răci şi stochează în rezervoarele de suprafaţă apa radioactivă. În luna august, în unul dintre aceste rezervoare construite după incident s-au verificat pierderi uriaşe. A fost, de asemenea, constatat un nivel ridicat de radiaţii în suprafaţă în apropierea altor rezervoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe