Fuia: Vin din agricultura de subzistenţă, asocierea este soluţia pentru creşterea profitabilităţii

Epoch Times România
30.03.2012

Ministrul Agriculturii a declarat vineri că provine din mediul rural, din "agricultura de subzistenţă" şi pentru că are cunoştinţă de situaţia din mediul rural recomandă "grăbirea fenomenului de comasare" şi de asociere a micilor fermieri pentru creşterea profitabilităţii.

"Trebuie să trecem de la o agricultură de subzistenţă la o agricultură modernă. Credeţi-mă că ştiu ce vorbesc. Eu vin din agricultura de subzistenţă. Bunicul şi tatăl meu au fost implicaţi în agricultură. În '97 eram director corporativ, eram doctorand. Am venit în concediu în România şi am mers cu bunicul meu, care avea peste 80 de ani, la prăşit porumbul cu calul. Aceasta este agricultura de subzistenţă. Cunosc rezistenţa mediului rural şi a ţăranului român proprietar de teren la a contribui la asociere, la comasarea terenurilor şi a exploataţiilor agricole. Tocmai de aceea, cunoscând sistemul, rolul meu este de a grăbi acest fenomen de comasare a terenurilor, de modernizare a agriculturii", a declarat Stelian Fuia, în cadrul unei dezbateri pe teme de agricultură.

Ministrul Agriculturii a menţionat că asocierea micilor fermieri şi a micilor exploataţii agricole este determinantă pentru a putea produce pentru piaţă.

"Este foarte clar că un producator mic nu va putea vinde niciodată fructe şi legume în supermarket dacă nu se asociază. Supermarketul nu va cumpara produse cu sacoşa de la uşa ţăranului", a spus Fuia.

CAP-urile erau o formă eficientă de exploatare a terenurilor

Cooperativele Agricole de Producţie (CAP) din perioada comunistă au fost o formă eficientă de exploatare a terenurilor, a spus vineri ministrul Agriculturii, adăugând că asocierea fermierilor este soluţia pentru creşterea profitabilităţii.

"Asocierea poate să ducă la o dezvoltare a agriculturii şi la productivitate. Nu trebuie să ne fie teamă de asociere sau de noţiunea de cooperativă. Chiar dacă au fost poate pe o bază greşită, CAP-urile erau totuşi o formă de exploatare a terenurilor eficientă. Sunt lucruri importante de care nu ar trebui să fugim, nu-s comuniste, poate bazele au fost greşite, dar principiile sunt aceleaşi şi ar trebui să ne întoarcem către acest proces de asociere", a declarat Fuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor