Frunda (UDMR): La Consiliul European, România trebuie să fie reprezentată întotdeauna de şeful Guvernului

Epoch Times România
13.06.2012

Senatorul Gyorgy Frunda (UDMR) susţine că la Consiliul European, România trebuie să fie reprezentată întotdeauna de şeful Guvernului.

"Uniunea Europeană nu este subiect de drept internaţional public. O reprezentare a statului înseamnă ca preşedintele republicii să reprezinte ţara noastră cu un alt subiect de drept public internaţional, adică cu un alt stat în relaţii bilaterale, cu o organizaţie care are acest statut (...) Dar UE nu este încă un subiect de drept public internaţional, iar Comisia Europeană, unde trebuie să meargă premierul, este un factor decizional interguvernamental, care adoptă două tipuri de acte juridice: directivele şi deciziile Comisiei Europene. Aceste directive şi decizii urmează a fi aplicate de fiecare stat membru, potrivit propriei Constituţii, fie de Parlament prin adoptarea legilor (...) sau, de cele mai multe ori, prin Guvern, pentru că sunt hotărâri guvernamentale, interguvernamentale. De aceea (...) cel care trebuie să reprezinte România la aceste întruniri trebuie să fie premierul României", a declarat miercuri, la RFI, Gyorgy Frunda.

El a susţinut că reprezentarea de până acum a României de către şeful statului a fost greşită.

"A fost o interpretare personală, ca să nu fiu foarte conflictual, a preşedintelui care a decis că el participă, iar această participare nu a fost pusă sub semnul întrebării constituţionale de foştii prim-miniştri de până acum. (...) Am avut în perioada recentă a istoriei o mică duelare de participare, care s-a aplanat până la urmă", a adăugat senatorul UDMR.

Întrebat dacă există bază juridică pentru a ataca la Curtea Constituţională poziţia Parlamentului, Frunda a punctat: "Nu, nu poate, nu poate fi atacată".

"Eu cred ca, dacă majoritatea voia, trebuia să adopte o hotărâre care să fie atacabilă la Curtea Constituţională şi aceasta să se pronunţe. Aceasta este rezolvarea strict juridică. Dacă apelezi la o altă instituţie a statului care să interpreteze cele două interpretări şi să aducă o decizie obligatorie, atunci ăsta era tratamentul juridic constituţional adecvat. Sau alt tratament e discuţia personală între preşedinte şi prim-ministru. Această discuţie trebuie să fie instituţională - instituţională, nu de altă natură! - prin care să se hotărască cine va participa şi, dacă nu ajung la o înţelegere, de asemenea se poate apela la decizia Curţii Constituţionale", a mai spus Frunda.

În opinia sa, decizia Parlamentului este obligatorie politic.

"Nicicum nu poţi spune că ea nu este obligatorie, că nu o iei în considerare, pentru că este decizia naţiunii, este decizia poporului, care e reprezentat aici. Problema e că ea nu are efecte juridice. (...) Este o simplă declaraţie, deci trebuie, după părerea mea, pe analiza mea constituţională, trebuie gândit un al doilea pas, care să aibă efecte juridice", a afirmat senatorul UDMR.

El a adăugat că Parlamentul ar putea să adopte o hotărâre care să devină din punct de vedere juridic obligatorie şi care să precizeze că preşedintele, oricine ar fi el, reprezintă România la nivelul NATO, ONU, în relaţiile bilaterale, în tratatele astea, iar în domeniul economic, al problemelor sociale, în relaţiile interguvernamentale sau la Comisia Europeană, statul român este reprezentat de prim-ministru, cu mandat general sau cu mandat special pentru fiecare dintre aceste întâlniri.

Frunda s-a declarat convins că preşedintele Băsescu va merge la reuniune şi că va încerca să-şi dovedească superioritatea instituţională pe care o are "în interpretarea propriei sale persoane asupra Constituţiei".

"Un asemenea comportament, pe lângă faptul că aruncă o pasă critică asupra persoanei respective, dar va fi un semn de slăbiciune instituţională a României care trebuie evitat. De aceea, eu cred, că între aceste două soluţii trebuie să se decidă rapid. Ori un dialog direct între preşedinte şi premier cu experţii lor de drept constituţional şi cu analişti politici, în care să se înţeleagă şi ar fi cel mai normal lucru: preşedintele, când şi unde merge în numele României, premierul când şi unde merge în numele... tot a ţării noastre.(...) Oricum, este regretabil că datorită unui comportament mult prea autoritar, de superioritate, nefondat şi inacceptabil se ajunge în asemenea situaţii", a mai spus Frunda la RFI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor