Frontul Naţional, victorie într-un scrutin care poate anticipa viitoarele succese la alegeri

Frontul Naţional a înregistrat duminică o victorie asupra opoziţiei de centru-dreapta în alegerile cantonale parţiale din Brignole, în cadrul unui scrutin urmărit îndeaproape şi despre care se crede că va anticipa avansul masiv al partidului de extremă-dreapta la alegerile europene şi municipale de anul viitor, comentează Financial Times
Financial Times. (SHAUN CURRY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.10.2013

Frontul Naţional a înregistrat duminică o victorie asupra opoziţiei de centru-dreapta în alegerile cantonale parţiale din Brignole, în cadrul unui scrutin urmărit îndeaproape şi despre care se crede că va anticipa avansul masiv al partidului de extremă-dreapta la alegerile europene şi municipale de anul viitor, comentează Financial Times.

În al doilea tur decisiv al scrutinului pentru un loc în consiliul departamental reprezentând Brignoles, un oraş din sudul Franţei, candidatul Frontului Naţional l-a învins cu un avans confortabil pe contracandidatul său din partea UMP (partidul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy), cu 54% din voturi la 46%.

Lovitura de knock-out a survenit în pofida apelurilor Partidului Socialist către susţinătorii săi şi alţi alegători de stânga de a se ralia în favoarea candidatului UMP în încercarea de a bloca Frontul Naţional. Candidatul stângii, actualul primar comunist al localităţii, a fost învins încă din primul tur al alegerilor, desfăşurate cu un weekend în urmă.

Frontul Naţional, care exploatează un val de nemulţumire, alimentat de recesiune, la adresa principalelor două partide din Franţa, îşi pregăteşte cea mai mare campanie organizată vreodată, pentru a înregistra succese atât la alegerile locale cât şi la alegerile europene din luna mai.

Săptămâna trecută, un sondaj de opinie a plasat prima dată Frontul Naţional pe primul loc în cursa pentru scrutinul european, cu o susţinere de 24%, cu două puncte în faţa UMP şi cu cinci în faţa Partidului Socialist.

De altfel, ministrul de interne, Manuel Valls, a declarat pentru Financial Times, într-un interviu acordat săptămâna trecută, că este posibil ca Frontul Naţional să se impună drept principalul partid la alegerile europene.

Lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, o figură carismatică, încearcă să profite de scăderea record a popularităţii actualului preşedinte François Hollande - în condiţiile în care un sondaj, efectuat duminică, arăta că indicele de popularitate al acestuia a ajuns la 26% - şi de anxietatea puternică, la nivel naţional, generată de rata ridicată a şomajului şi de o economie care luptă să iasă din recesiune.

Jean-François Cope, preşedintele actual al UMP, a dat vina pentru victoria Fontului Naţional în Brignoles pe conducerea 'dezastruosă' a stângii.

Pe de altă parte, Frontul Naţional a profitat, de asemenea, de conflictul existent în cadrul UMP asupra conducerii partidului. Deşi fostul preşedinte Sarkozy a semnalat că are în vedere o întoarcere după înfrângerea în faţa lui François Hollande de anul trecut, o serie de alte figuri importante ale partidului, în special fostul premier François Filon, se luptă, de asemenea, pentru supremaţie.

Victoria Frontului Naţional poate fi pusă, de asemenea, pe seama unei prăbuşiri a 'frontului republican' - o iniţiativă rezultată în urma dorinţei comune a UMP şi a Partidului Socialist de a se sprijini reciproc în confruntarea directă cu extrema-dreapta. În prezent, însă, UMP pare să fi abandonat ideea, iar alegătorii de stânga par din ce în ce mai reticenţi să o urmeze, în pofida apelurilor liderilor socialişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor