Laura Codruţa Kovesi: Antena 3 nu este confiscată nici de Kovesi, nici de DNA

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

După ce zile în şir angajaţii televiziunilor lui Dan Voiculescu au vehiculat informaţia că "Antena 3 e confiscată, victimă a unui abuz uriaş" procurorul şef al DNA a abordat luni subiectul, din perspectiva Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Confiscarea unor bunuri nu are legătură cu libertatea presei, a subliniat procurorul şef, infirmând informaţia conform căreia Antena 3 este confiscată de DNA sau Kovesi:

"Aş începe prin a nega categoric această afirmaţie că Antena 3 a fost confiscată de Kovesi sau de DNA sau că va fi confiscată de vreo instituţie a statului care are atribuţii în lupta cu anticorupţia", a declarat luni Codruţa Kovesi la Adevărul Live.

Procurorul şef DNA a mai explicat că nu există nicio dispoziţie din care să rezulte că Antena 3 va fi executată, iar în ceea ce priveşte DNA, instituţia nu are atribuţiuni de executare efectivă, ci de identificare si indisponibilizare.

"O primă chestiune care trebuie lămurită este aceea că Antena 3 nu are niciun fel de calitate în acest proces care s-a judecat. Nu există nicio dispoziţie din care să rezulte că Antena 3 va fi executată. De asemenea, niciun jurnalist, niciun formator de opinie care participă la emisiunile Antena 3 nu a fost implicat în dosar, nu s-a dispus executarea bunurilor sale. Categoric pot să vă spun că această hotărâre de condamnare prin care s-a dispus confiscarea unor bunuri nu are legătură cu libertatea presei. Este vorba de sechestre care au fost puse pe anumite imobile, pe conturi bancare şi pe care instanţa a dispus că acestea să fie confiscate şi să treacă în proprietatea statului, libere de orice sarcină. DNA nu are atribuţii de executare efectivă, ci are atribuţii de identificare şi de indisponibilizare. Executarea efectivă, vinderea la licitaţie sau aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, vine cineva şi pune lacătul şi evacuează Antena 3, acest lucru nu-l face DNA pentru că nu are atribuţii", a declarat Kovesi, citată de Realitatea.

Reamintim că, de la arestarea lui Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, vedetele Antenei 3 se plâng în continuu că sediul în care funcţionează televiziunea va fi confiscat. Jurnaliştii Antenei 3 omit însă să precizeze că sediul în care îşi desfăşoară activitatea nu aparţine, de fapt, televiziunii, ci GRIVCO, societate în patrimoniul lui Voiculescu, pe a cărui avere a fost pus sechestru, în vederea recuperării prejudiciul de 60 de milioane de euro pe care mogulul l-a produs statului.

Deşi pe clădirea a fost pus sechestru, nu este obligatoriu ca ocupanţii imobilului să fie evacuaţi. Personalul Antenei poate rămâne în clădire, plătind chirie către stat, sau, familia Voiculescu, poate achita cele 60 de milioane, moment în care sechestrul se va ridica.

"Ei (Antena 3 n.r.) sunt chiriaşi într-o firmă. Nici acum clădirea în care ei funcţionează nu le aparţine. Dacă era proprietatea Antena 3, cu siguranţă nu se putea pune sechestru pentru că nu era parte în dosar. (...) Toate aceste imobile (ale lui Voiculescu n.r.) vor trece în proprietatea statului. Dacă există contracte de închiriere ele pot fi prelungite de către stat sau nu. Prin minută, judecătorii au stabilit ca şi imobile care aparţineau unei societăţi vizate în dosar să fie confiscate. Dacă există contracte de închiriere ele pot fi prelungite de către stat sau nu", a explicat Codruţa Kovesi.