Franţa poate ajunge la un conflict cu Comisia UE din cauza acordului comercial cu SUA
Franţa poate ajunge la un conflict cu Comisia Europeană din cauza unui acord de liber schimb (ALS) între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.
Parisul a avertizat că va bloca lansarea negocierilor propuse cu privire la un acord de liber schimb UE-SUA, cu excepţia cazului în care sectoarele culturale, cum ar fi televiziunea şi radioul, sunt excluse din discuţii.
Comisia insistă asupra faptului că cinematografia europeană şi alte arte nu vor fi subminate de acord.
Este de aşteptat ca negocierile să fie lansate cel mai curând luna viitoare, scopul lor fiind acela de a ajunge la un consens înainte de octombrie 2014 privind ceea ce a fost numit cel mai mare acord comercial internaţional din lume.
Potrivit Comisiei, mass-media audiovizuală reprezintă un milion de locuri de muncă în UE, iar Franţa a declarat că nu va sprijini deschiderea negocierilor comerciale, stabilite să înceapă pe 14 iunie, dacă conţinutul audiovizual nu este exclus din negocieri.
Aşa-numita "excepţie culturală" implică excluderea de bunuri şi servicii audiovizuale din unele acorduri comerciale, pe motiv că bunurile şi serviciile culturale sunt diferite de alte produse.
Această excludere permite, de exemplu, anumite subvenţii, cote şi alte măsuri de susţinere a produselor culturale autohtone.
Franţa are cote pentru arte non-franceze şi un sistem de subvenţii de stat pentru a menţine înfloritoare filmele şi televiziunea franceză şi a le proteja de importuri culturale americane.
Ministrul francez al comerţului Nicole Bricq a afirmat recent că: "Poziţia Franţei este că vrem excluderea de la discuţii a elementelor culturale. Aceste lucruri nu sunt negociabile. Am afirmat că dacă nu vom avea această excludere, nu vom avea niciun acord".
O altă opoziţie vine din partea societăţii de autori audiovizuali, al cărei purtător de cuvânt James Taylor a declarat: "Comisia are nevoie de sprijinul unanim al Consiliului pentru a fi în măsură să aprobe mandatul de negociere."
Preşedintele Academiei Europene de Film, Wim Wenders, spune că eşecul de a exclude acest sector va "ameninţa" cinematografia independentă.
"Asta ar face ca filmele europene să dispară de pe ecranele de cinema din Europa şi din întreaga lume", a spus el.
Comisia insistă asupra faptului ca sectorul audiovizual să fie inclus inclus în discuţii, acţionând împotriva voinţei Franţa şi a zeci de regizori europeni de film, cum ar fi Wenders, ce au lansat o petiţie online care cere excluderea din orice viitor acord de liber schimb.
Până pe 6 mai, petiţia a strâns deja 4.500 de semnături. Alte persoane care au semnat-o sunt regizorii britanici Mike Leigh şi Ken Loach şi fraţii belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne.
Comisia pentru comerţ internaţional a Parlamentului a adoptat luna trecută o rezoluţie care salută începerea negocierilor ALS.
De asemenea, a fost adoptat un amendament care cere "excluderea serviciilor culturale şi audiovizuale, inclusiv cele furnizate on-line", din mandatul negocierilor.
Parlamentul nu are în mod oficial niciun rol atunci când vine vorba de a decide mandatul comisiei, din moment ce acest lucru intră în atribuţiile miniştrilor comerţului din UE.