Franks (FMI): Sistemul românesc de sănătate are nevoie de o reformă fundamentală
Sistemul românesc de sănătate are nevoie de o reformă fundamentală, în condiţiile în care serviciile pe care le furnizează, de fapt promisiunile de servicii făcute de Guvern, nu sunt adecvate şi nu se potrivesc cu veniturile disponibile pentru sistem, a declarat, marţi, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks.
"Sistemul românesc de sănătate este stricat. Trebuie să facem ca sistemul să livreze servicii mai bune, mai eficiente, cu mai multe resurse, dar care să fie furnizate durabil şi sustenabil, şi aceasta ar fi o componentă extraordinar de puternică a stabilităţii creşterii economice în România, pe viitor. Ce ştim este că sistemul de sănătate, sectorul de sănătate, de fapt, cheltuielile de sănătate, în România, sunt la una dintre ratele cele mai mici, dacă nu cea mai mică. Asta este o poziţie foarte dificilă, în care să te găseşti şi să rămâi. Trebuie să poţi să creşti banii disponibili pentru sistem, dar nu poţi să faci asta decât dacă sistemul lucrează eficient", a arătat Jeffrey Franks.
El a reafirmat că sistemul românesc de sănătate are nevoie de o reformă fundamentală, iar Executivul de la Bucureşti dispune de şase luni pentru a se asigura de sprijinul public şi pentru a asigura consistenţa sistemului.
"Credem să sistemul de sănătate are nevoie de o reformă fundamentală. Şi a existat o propunere, care a fost prezentată nu cu foarte mult timp în urmă, şi a existat o opoziţie a populaţiei foarte puternică şi lucrurile nu au mers bine. Guvernul are încă şase luni pentru a lucra mai mult, să se asigure că are sprijin public şi să fie, de asemenea, consistent, să fie în linie şi pe partea de venituri, dar şi pe partea de cheltuieli a sistemului de sănătate. Aceste şase luni în plus dau timp pentru o discuţie cu întreaga societate civilă", a mai menţionat şeful misiunii FMI în România.
Pe de altă parte, reprezentantul instituţiei financiare internaţionale a mai explicat că, în prezent, există măsuri care pot fi adoptate pe termen scurt şi care pot aduce economii în sistem. În acest sens, Franks a enumerat taxa "clawback" care reprezintă, de fapt "bani de luat de la producătorii farmaceutici, care să fie daţi înapoi în sistem".
"Legislaţia s-a aprobat pentru aşa-numita coplată, pentru cei care sunt în sistem nevulnerabili, şi să ajute. Ce a aprobat Parlamentul nu e chiar funcţionabil, şi de aceea noi am cerut nişte mici ajustări", a mai spus Jeffrey Franks.
Acesta a arătat că România are mult mai multe paturi de spital decât media europeană pentru că oamenii tind să meargă la spital şi să rămână peste noapte la spital pentru tratamente, în condiţiile în care, în altă parte, aceste tratamente sunt făcute ambulatoriu.
"Se pot economisi foarte mulţi bani, de pe urma acestui număr prea mare de paturi", a punctat reprezentantul FMI.
El a vorbit şi despre necesitatea unei eficientizări a cheltuielilor în sistemul românesc de sănătate în condiţiile în care consultanţii internaţionali au identificat o serie de probleme.
"S-au adus consultanţi internaţionali pentru a furniza ajutorul şi s-au găsit zone unde sunt prescrise medicamente unde altele, mai ieftine, ar fi la fel de eficiente, sau unele care sunt prescrise nu pentru ceea ce ar trebui, sau sunt prescrise fără să existe dovezi ştiinţifice în spatele lor. Deci, se poate prezerva calitatea sistemului şi să economiseşti bani, în acelaşi timp", a mai spus şeful Misiunii FMI în România.