FPTS cere reducerea contribuţiilor pentru salariile din turism

Epoch Times România
24.07.2012

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) solicită reducerea contribuţiilor pentru salariile din turism, în condiţiile în care în turismul românesc se înregistrează cea mai scumpă forţă de muncă din Europa, ceea ce nu încurajeză dezvoltarea domeniului.

"În mod grav, noul proiect al Legii Sănătăţii prevede plata contribuţiei la asigurările de sănătate la nivelul salariului mediu, ceea ce va exercita o presiune suplimentară pe angajator şi va creşte exponenţial presiunea fiscală pentru investitorii în turism, unde există şi salarii sub nivelul mediu pe economie. Acest lucru ar înseamna că turismul va plăti taxe mai mari în mod nejustificat, pentru că normal este ca orice contribuţie pe venitul salarial să fie calculată prin raport cu salariul real, nu cu unul virtual. (...) Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii solicită de aceea reducerea contribuţiilor pentru salariile din turism pentru că oricum avem deja cea mai scumpă forţă de muncă din Europa, iar acest lucru nu este de natură să încurajeze dezvoltarea domeniului", a declarat marţi într-un comunicat preşedintele FPTS, Dan Matei Agathon.

Acesta susţine că în acest fel se aplică o "nouă frână turismului românesc, pe lângă taxele mari faţă de statele învecinate, cum de exemplu Bulgaria, unde TVA-ul pentru prestările de servicii, inclusiv masa pentru turiştii străini, este de 9%, iar impozitul pe profit este de 10%".

"Această nouă impunere are loc în condiţiile în care oricum este greu de concurat cu vecinii de la sud datorită diferenţei de taxare, motiv pentru care este dificil de oferit preţuri identice sau chiar mai mici pentru turişti, astfel încât litoralul românesc să reprezinte o alternativă reală. De exemplu, o cameristă sau persoana care se ocupă de întreţinerea grădinii, a piscinei sau a locului de joacă pentru copii din cadrul unui hotel nu are neapărat salariul mediu pe economie, nivelul lor de salarizare fiind mai apropiat de salariul minim. În situaţia în care se va modifica baza de calcul pentru cotele de contribuţii la sănătate, raportându-se la salariul mediu brut, ambii angajaţi daţi ca exemplu vor plăti o contribuţie la asigurările de sănătate nejustificat de mare", precizează preşedintele FPTS.

În opinia acestuia, turismul românesc are nevoie de o taxare corectă, ajustată posibilităţilor reale ale acestei industrii şi care să permită preţuri comparabile cu cele din Bulgaria sau Grecia.

"Atâta vreme cât TVA-ul în turism în Bulgaria este de 9 la sută pentru toate serviciile oferite turiştilor străini, iar în România doar pe cazare şi micul dejun inclus, fireşte că este greu pentru hotelierii români să menţină preţurile la fel de mici ca şi concurenţii lor străini. (...) În momentul de faţă avem un deficit major între numărul de turişti străini care aleg să petreacă un concediu în România şi cel al turiştilor români care aleg să petreacă concediul peste graniţă, numărul celor dintâi depăşindu-l net pe cel de-al doilea. Dacă bugetul actual nu permite o relaxare a fiscalităţii în domeniul turismului, ar trebui măcar să ne ferim de a introduce o taxare suplimentară care va sufoca complet acest sector economic. Iar efectele ar fi negative pe ansamblu, pentru că turismul de incoming înseamnă o anumită cantitate de valută care intră în ţară, adică este export de servicii", a mai spus Agathon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor