Fostul şef al ANRE Niculae Havrileţ, trimis în judecată de DNA pentru foloase necuvenite de peste 1 milion de lei

Niculae Havrileţ, preşedinte ANRE (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
10.09.2024

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) Niculae Havrileţ, pentru încălcarea interdicţiei de cinci ani de a ocupa funcţii în companii pe care le supraveghease.

Infracţiunea de care este acuzat Havrileţ este obţinerea de foloase necuvenite de către o persoană cu sarcina de a supraveghea ori a controla un operator economic privat, dacă îndeplineşte pentru acesta vreo însărcinare, în timpul mandatului ori în interval de cinci ani de la încetarea mandatului.

Procurorii spun că fostul şef ANRE ar fi îndeplinit mai multe funcţii în domeniul energiei, încălcând legea, printre care membru al consiliului de administraţie al Societăţii Energetice Electrica SA, între februarie 2019 şi decembrie 2019; director general al societăţii Distribuţie Energie Electrică România SA, dintre septembrie 2012 şi până în martie 2022; şi membru al consiliului de supraveghere, membru al comitetului de audit şi membru al comitetului prezidenţial şi de nominalizare la societatea OMV Petrom SA, între martie 2020 şi februarie 2024. Astfel, el ar fi primit foloase necuvenite în valoare de peste un milion de lei.

”Prin urmare, timp de 5 ani de la încetarea funcţiei, acesta nu ar fi avut dreptul să îndeplinească vreo însărcinare pentru operatorii economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale şi nici să intermedieze ori să înlesnească efectuarea de către aceştia a unor operaţiuni comerciale sau financiare. Totodată, în perioada 06.12.2019 - 29.03.2021, Havrileţ Niculae a ocupat funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în virtutea căreia a avut atribuţii de control şi monitorizare asupra persoanelor fizice sau juridice din domeniul de competenţă al Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, inclusiv asupra operatorilor economici din domeniul energetic şi al resurselor energetice”, susţin procurorii.

Potrivit DNA, Havrileţ ar fi primit în total aproape 1,2 milioane de lei de la cele trei firme. Dosarul a fost deferit Tribunalului Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor