Fostul preşedinte sud-coreean Yoon Suk Yeol se întoarce în detenţie pe fondul anchetei privind decretarea legii marţiale

Fostul preşedinte al Coreei de Sud Yoon Suk Yeol s-a întors joi într-o celulă de izolare, în condiţii austere, după ce procurorii au obţinut un nou mandat de arestare, în contextul unei anchete accelerate privind tentativa sa de a impune legea marţială în decembrie anul trecut, informează Reuters.
Tribunalul Central din Seul a aprobat mandatul de arestare, susţinând că există riscul ca fostul lider să distrugă probe. Yoon a fost astfel închis din nou în Centrul de detenţie din Seul, unde anterior petrecuse 52 de zile, fiind eliberat acum patru luni din motive tehnice.
După eliberare, Yoon s-a mutat alături de soţie într-un apartament de lux din Seul, cu o suprafaţă de 164 de metri pătraţi. Averea cuplului este estimată la aproximativ 7,5 miliarde de woni (5,47 milioane de dolari), potrivit unui document oficial.
Acum, fostul preşedinte va trebui să stea într-o celulă de izolare de 10 metri pătraţi, va purta un costum deţinut kaki format din două piese şi va dormi pe o saltea pliabilă direct pe podea, fără aer condiţionat. În plin val de căldură, va avea la dispoziţie doar un ventilator electric care se opreşte în timpul nopţii, a declarat Park Jie-won, un parlamentar din opoziţie, fost deţinut în acelaşi centru.
Yoon se confruntă cu acuzaţii penale grave de insurecţie, în legătură cu decretul privind legea marţială, infracţiune care, în Coreea de Sud, poate fi pedepsită cu închisoare pe viaţă sau chiar cu moartea.
Yoon nu s-a prezentat la audierea în instanţă
La doar câteva ore după ce a fost închis, instanţa a desfăşurat o nouă audiere în dosarul de insurecţie, însă Yoon nu s-a prezentat. Avocaţii săi au invocat motive de sănătate, potrivit agenţiei de presă Yonhap.
În luna aprilie, Curtea Constituţională l-a destituit oficial din funcţie, confirmând procedura de demitere iniţiată de parlament, în urma scandalului legat de decretarea legii marţiale, care a şocat societatea sud-coreeană şi a generat luni de tensiuni politice.
Echipa procurorului special, formată din peste 200 de procurori şi anchetatori, a intensificat ancheta după alegerea noului preşedinte Lee Jae Myung, în iunie. Pe lângă acuzaţia de insurecţie, ancheta urmăreşte să stabilească dacă Yoon a adus prejudicii intereselor Coreei de Sud prin inflamarea intenţionată a tensiunilor cu Coreea de Nord.
Adjuncta procurorului special, Park Ji-young, a declarat că fostul preşedinte va fi interogat vineri, iar familia şi avocaţii săi au fost informaţi oficial prin scrisori despre plasarea acestuia în detenţie.
Yoon s-a prezentat miercuri la şedinţa de judecată privind mandatul de arestare purtând un costum bleumarin şi o cravată roşie, dar a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.
Avocaţii săi au respins acuzaţiile şi au calificat cererea de arestare drept o măsură disproporţionată, într-o anchetă „pripită”.
Potrivit presei locale, peste 1.000 de susţinători ai fostului preşedinte s-au adunat miercuri în faţa tribunalului, în ciuda temperaturii de 35°C, fluturând steaguri şi pancarte, şi scandând numele lui Yoon.
În cererea de arestare, procurorii au subliniat că există riscul ca Yoon să fugă, ceea ce justifică menţinerea sa în detenţie.