Fostul preşedinte georgian Saakaşvili condamnat în absenţă pentru abuz de putere

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. (Getty Images)

O curte georgiană l-a condamnat joi, în absenţă, pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili la şase ani de închisoare pentru abuz de putere şi pentru că ar fi încercat să muşamalizeze dovezi privind faptul că a bătut un parlamentar din opoziţie pe când era şef al statului.

Susţinătorii săi au denunţat verdictul ca fiind motivat politic şi Saakaşvili a negat toate acuzaţiile care i s-au adus, potrivit Reuters.

În luna ianuarie, Saakaşvili, în vârstă de 50 de ani, a fost condamnat într-un caz separat la trei ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat că ar fi încercat să ascundă dovezi privind uciderea unui bancher georgian.

Autorităţile georgiene au precizat că vor urmări extrădarea lui Saakaşvili, care a fost preşedintele al republicii din Caucaz în perioada 2004-2013.

Instanţa din capitala georgiană Tbilisi l-a găsit vinovat pe Saakaşvili că a făcut abuz de puterea prezidenţială pentru a ascunde dovezi în legătură cu atacarea fizică, în 2005, a parlamentarului din opoziţie Valeri Gelaşvili.

“Este foarte important să spunem că instanţa exclude în mod categoric orice motivaţie politică pentru verdictul său”, a declarat judecătoarea Shorena Guntsadze.

Aliaţii lui Saakaşvili au declarat că verdictul este ilegal.

“Curtea şi biroul procurorului au pierdut încrederea poporului şi nu au dreptul să ia astfel de decizii”, a afirmat Nika Melia, membră a Mişcării Unităţii Naţionale a fostului preşedinte georgian.

Saakaşvili, care a părăsit Georgia după expirarea celui de-al doilea mandat prezidenţial, s-a mutat în Olanda după ce, în luna februarie, a fost expulzat din Ucraina în Polonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe