Fostul preşedinte georgian Saakaşvili condamnat în absenţă pentru abuz de putere

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. (Getty Images)

O curte georgiană l-a condamnat joi, în absenţă, pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili la şase ani de închisoare pentru abuz de putere şi pentru că ar fi încercat să muşamalizeze dovezi privind faptul că a bătut un parlamentar din opoziţie pe când era şef al statului.

Susţinătorii săi au denunţat verdictul ca fiind motivat politic şi Saakaşvili a negat toate acuzaţiile care i s-au adus, potrivit Reuters.

În luna ianuarie, Saakaşvili, în vârstă de 50 de ani, a fost condamnat într-un caz separat la trei ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat că ar fi încercat să ascundă dovezi privind uciderea unui bancher georgian.

Autorităţile georgiene au precizat că vor urmări extrădarea lui Saakaşvili, care a fost preşedintele al republicii din Caucaz în perioada 2004-2013.

Instanţa din capitala georgiană Tbilisi l-a găsit vinovat pe Saakaşvili că a făcut abuz de puterea prezidenţială pentru a ascunde dovezi în legătură cu atacarea fizică, în 2005, a parlamentarului din opoziţie Valeri Gelaşvili.

“Este foarte important să spunem că instanţa exclude în mod categoric orice motivaţie politică pentru verdictul său”, a declarat judecătoarea Shorena Guntsadze.

Aliaţii lui Saakaşvili au declarat că verdictul este ilegal.

“Curtea şi biroul procurorului au pierdut încrederea poporului şi nu au dreptul să ia astfel de decizii”, a afirmat Nika Melia, membră a Mişcării Unităţii Naţionale a fostului preşedinte georgian.

Saakaşvili, care a părăsit Georgia după expirarea celui de-al doilea mandat prezidenţial, s-a mutat în Olanda după ce, în luna februarie, a fost expulzat din Ucraina în Polonia.