Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko ar putea fi acuzată de înaltă trădare

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko ar putea fi acuzată de înaltă trădare pentru semnarea acordului de livrare a gazului cu Rusia, în 2009. Dacă va fi găsită de înaltă trădare, la pedeapsa sa se vor adăuga 15 ani de detenţie.
Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.03.2012

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko ar putea fi acuzată de înaltă trădare pentru semnarea acordului de livrare a gazului cu Rusia, în 2009.

Dacă va fi găsită de înaltă trădare, la pedeapsa sa se vor adăuga 15 ani de detenţie.

O comisie parlamentară specială, care anchetează circumstanţele în care a fost semnat acordul între compania ucraineană Naftogaz şi cea rusă Gazprom, a obţinut un document care "confirmă faptul că Timoşenko era interesată personal de semnarea contractelor de gaz, (care nu erau - n.r.) benefice pentru Ucraina", a declarat şefa comisiei, parlamentarul Inna Bogoslavskaia, citată de Kommersant Ucraina.

Documentul de 22 de pagini, oferit de Serviciul ucrainean de Securitate, include o decizie a Parchetului General rus de a închide un caz penal din 2001 vizând-o pe Timoşenko, acuzată că ar fi dat mită unor oficiali din Ministerul rus al Apărării, în timp ce conducea principalul distribuitor de gaz din Ucraina.

Procurorii ruşi au renunţat la caz în 2005, invocând prescrierea faptelor.

Însă anul trecut, omologii lor ucraineni au lansat propria anchetă vizând-o pe Timoşenko, acuzată de deturnarea a peste 400 de milioane de dolari din bugetul de stat pentru achitarea unei datorii a companiei de distribuţie a gazului către Rusia.

Comisia parlamentară ar fi reuşit să dovedească faptul că Timoşenko a "acţionat ilegal şi şi-a urmărit propriile interese la semnarea acordurilor" din 2009 cu Gazprom, susţine Bogoslavskaia.

Comisia consideră că Timoşenko a fost constrânsă să semneze acordul ce submina interesele ţării, pentru că "depindea direct de partea rusă, prin prisma datoriei existente şi a cazului penal în care fusese găsită vinovată", a adăugat oficialul ucrainean.

Bogoslavskaia a precizat că organele competente trebuie să stabilească dacă acţiunile fostului premier pot fi considerate înaltă trădare.

Comisia îşi va prezenta raportul final în 16 martie.

Fostul premier ispăşeşte deja o pedeapsă de şapte ani de detenţie pentru abuz în serviciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor