Fostul număr 2 în SRI, audiat la DNA. Jandarmii au montat garduri de protecţie. În scenă a intrat şi Anca Alexandrescu

Garduri în faţa la DNA (Epoch Times România)
Andrei Popescu
23.05.2024
Se încarcă player-ul...

Jandarmeria a montat garduri de protecţie în faţa sediului central al DNA având în vedere mulţimea de jurnalişti, protestatari şi gură-cască aflată în aşteptarea ieşirii de la audieri a fostului număr 2 în SRI, Florian Coldea, relatează Aktual24.ro.

Potrivit site-ului citat, la faţa locului şi-a făcut apariţia şi Anca Alexandrescu, fosta consilieră a şefilor PSD, acum realizatoare la Realitatea Plus. Ea duce de mai bine de doi ani un război mediatic împotriva lui Coldea, pe care îl acuză că s-a aflat în fruntea “statului paralel”.

La rândul ei, Ana Maria Păcuraru, fiica lui Maricel Păcuraru, patronul postului Realitatea Plus, a lansat un apel pe Facebook ca “toţi românii să iasă în stradă acum”. “Să susţinem DNA, statul paralel este înfrânt astăzi”.

“Jandarmeria Capitalei asigură permanent paza şi protecţia instituţională a sediului Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi, în acest moment, a dispus măsuri de ordine publică în zona instituţiei, în contextul prezenţei unui număr ridicat de persoane în zonă. Acest context a impus montarea dispozitivului de panouri metalice, al cărui scop este de a evita blocarea accesului în instituţie şi de a asigura funcţionarea acesteia în orice condiţii, precum şi un climat de ordine şi siguranţă publică. Subliniem faptul că aceste măsuri au caracter preventiv şi sunt concepute pentru menţinerea siguranţei persoanelor aflate în acea zonă”, a anunţat Jandarmeria Capitalei.

Coldea a ajuns joi la sediul DNA şi surse judiciare au declarat pentru Aktual24.ro că acesta este acuzat de trafic de influenţă, alături de fostul general SRI Dumitru Dumbravă. Acesta din urmă a ajuns, joi dimineaţa, la DNA, fiind însoţit de avocatul Doru Trăilă, care este, la rândul său, acuzat în acelaşi dosar de trafic de influenţă.

Dumbravă a fost şeful direcţiei juridice a SRI până la trecerea în rezervă a lui Florian Coldea în 2017. Apoi, Dumbravă a devenit secretar general al SRI până în 2018, după care a trecut în rezervă.

Coldea, Dumbravă şi Trăilă sunt acuzaţi de trafic de influenţă legat de cazul omului de afaceri Cătălin Hideg, condamnat în prima instanţă într-un dosar al Parchetului European pentru fraude legate de achiziţii în pandemie. Mai precis, casa de avocatură a lui Doru Trăilă, pentru care oferă servicii de consultanţă firmele lui Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, a încheiat un contract de 600.000 de euro cu Hideg pentru reprezentarea în instanţă. Din aceşti 600.000 de euro, Hideg a plătit efectiv 100.000 de euro către Florian Coldea, potrivit informaţiilor G4Media. Procurorii DNA susţin că avocatul Trăilă şi consultanţii Coldea şi Dumbravă i-ar fi promis lui Hideg că în schimbul banilor îl ajută să obţină o condamnare cu suspendare şi să îi fie ridicat controlul judiciar, potrivit informaţiilor G4Media. Hideg a fost condamnat însă cu executare în prima instanţă şi apoi a făcut denunţ la DNA.

Tot joi a venit la sediul DNA şi Dan Tocaci, om de afaceri din anturajul celor trei şi membru provizoriu în Consiliul de Administraţie al companiei de salubritate Romprest.

Fostul şef al SRI Florian Coldea este acţionar în două firme de consultanţă: Strategic Sys SRL şi Strategic Asset SRL. Conform datelor oficiale ale Ministerului de Finanţe, în 2021, cele două societăţi unde acesta este asociat au înregistrat un profit net de aproape 4,9 milioane de lei.

Înfiinţată în 2020, SC Strategic Sys SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri de 4,48 milioane lei şi un profit net de 4,31 milioane lei, cu doi angajaţi. În 2020, cifra de afaceri fusese de 639.739 lei, iar profitul net, de 573.775 lei. Obiectul principal de activitate al societăţii este “inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”.

În cele trei luni de funcţionare de după înfiinţarea de anul trecut, de la sfârşitul lunii septembrie, Strategic Assets SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 594.064 lei şi un profit net de 580.722 lei, cu un singur angajat, activitatea declarată fiind de “agenţii imobiliare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor