Fostul deputat PSD, condamnat în România şi arestat în R.Moldova, a fost eliberat de autorităţile moldovene

Cristian Rizea
Cristian Rizea (Facebook)

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost eliberat de autorităţile moldovene, după expirarea termenului maxim de zile până la care o persoană poate fi reţinută în Republica Moldova până să fie extrădată, a informat Realitatea PLUS.

Rizea fusese arestat la sfârşitul anului trecut după ce i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană, iar autorităţile trebuie să decidă dacă îl vor extrăda în România.

Amintim că, în toamna anului 2020, judecătorii de la Chişinău au emis mandat de arestare pe numele fostului deputat PSD Cristian Rizea, politician fugit în Republica Moldova după ce a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, în România.

Anterior, Ministerul Justiţiei din România a cerut autorităţilor de peste Prut extrădarea lui Rizea, iar preşedintele de atunci al R. Moldova, Igor Dodon, anunţase că a luat decizia de anulare a cetăţeniei obţinute de fostul deputat social-democrat.

Rizea a fugit în Republica Moldova, după ce a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani şi 8 luni de închisoare. El fusese trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

"La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înţelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv. În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici", arată procurorii DNA.

Detalii aici.