ONU îngrijorat de decizia Israelului de a-şi extinde coloniile “ilegale”

Cartierul  Ramat Shlomo, o aşezare israeliană din Ierusalimul de Est, unde  guvernul de la Tel Aviv a dat undă verde pentru construirea unui număr  suplimentar de 900 de locuinţe, 6 mai 2015.
Cartierul Ramat Shlomo, o aşezare israeliană din Ierusalimul de Est, unde guvernul de la Tel Aviv a dat undă verde pentru construirea unui număr suplimentar de 900 de locuinţe, 6 mai 2015. (Ahmad Gharabli/AFP/Getty Images)

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de planurile Israelului de a construi sute de locuinţe noi pentru coloniştii din Ierusalimul de Est.

Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al lui Ban Ki Moon, a declarat joi că “secretarul general este profund îngrijorat de planurile recent anunţate de către autorităţile israeliene cu privire la construirea a 900 de locuinţe în Ierusalimul de Est, care sunt ilegale conform legii internaţionale.”

Saeb Erekat, negociatorul şef al palestinienilor, a criticat regimul de la Tel Aviv pentru planurile sale, susţinând că premierul Benjamin Netanyahu doreşte să “impună un regim veşnic de tip Apartheid.”

“A fost dezvăluită noua înfăţişare a unui Israel rasist şi discriminator”, a adăugat Erekat.

Jeff Rathke, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat la rândul său că decizia Israelului de a extinde coloniile este “dăunătoare şi incompatibilă”, adăugând că aceasta va alimenta tensiunile din regiunea tulburată.

Rathke a adăugat că Washingtonul îşi va menţine în continuare poziţia sa în privinţa colonizării teritoriilor ocupate, şi anume că astfel de colonii sunt ilegale.

Aceste condamnări au fost lansate după ce Comitetul pentru Planificare şi Construcţie în Ierusalim a aprobat miercuri construirea a 900 de locuinţe, dintr-un total de 1.800, în cartierul Ramat Shlomo din Ierusalimul de Est.

În timpul campaniei sale electorale din luna martie, Netanyahu a promis că va continua proiectele de construcţii în teritoriile ocupate.

Israelul a încercat să schimbe alcătuirea demografică a Ierusalimului în ultimele decenii prin construirea de colonii ilegale, distrugerea unor locuri istorice şi expulzarea populaţiei palestiniene locale.

Peste o jumătate de milion de israelieni locuiesc în cele peste 120 de colonii ilegale construite de la ocuparea teritoriilor palestiniene – Cisiordania şi Ierusalimul de Est – de către Israel în 1967.

O mare parte a comunităţii internaţionale priveşte aceste colonii israeliene ca fiind ilegale deoarece teritoriile au fost ocupate de Israel în 1967 şi prin urmare cad sub incidenţa Convenţiilor de la Geneva, care interzic construcţiile pe terenurile ocupate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe