Fosta şefă AEP a recunoscut că a primit un apartament şi o maşină

Nevoită să-şi dea demisia cu mai puţin de o lună până la alegerile parlamentare, fosta şefă AEP a recunoscut că a primit un apartament şi o maşină în dosarul în care este acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani.
Ana Maria Pătru
Ana Maria Pătru (Ziua de Constanta)

Inculpată recent într-un dosar de trafic de influenţă şi spălare de bani, fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a recunoscut atât în faţa procurorilor DNA, cât şi în faţa instanţei de judecată faptul că a primit un apartament şi o maşină, reiese din motivarea Curţii de Apel Ploieşti, care a menţinut decizia privind arestarea sa preventivă.

Apărarea fostei şefe AEP

"Mai mult de atât, solicită a se aprecia în sens pozitiv poziţia inculpatei de a recunoaşte aceste fapte. Încă de la prima declaraţie dată în 16.11.2016 la procuror, aceasta a recunoscut că a primit acel apartament şi acel autoturism. Poziţia acesteia a fost constantă de a colabora şi a recunoaşte faptele aşa cum s-au întâmplat în realitate", a arătat unul dintre avocaţii Anei Maria Pătru în instanţă, citat de Agerpres.

Avocatul susţine că, din fişa postului Anei Maria Pătru, reiese că, în calitatea sa de vicepreşedinte al AEP în 2009, aceasta nu avea atribuţii pe achiziţii, pe licitaţii, astfel că nu ar fi putut influenţa, "nici dacă ar fi dorit", derularea unei relaţii contractuale dintre AEP şi firme participante la licitaţii.

"Aşa cum arată în declaraţia dată inculpata, aceasta a recunoscut că a primit acel apartament, a spus că era tânără, avea 27 de ani, era singură în Bucureşti, nu avea o locuinţă, a legat o strânsă relaţie de prietenie cu această doamnă (Irina Socol — n.r.), care a abordat-o întrebând-o dacă nu doreşte acest apartament. Regretul manifestat de inculpată în faţa procurorului şi a judecătorului de la tribunal a fost unul foarte sincer, pentru că, la acest moment, regretă că a acceptat primirea apartamentului.

Dar, punând în context întâmplările, calitatea sa, niciodată nu a condiţionat ... oferirea acelui apartament de oferirea unui avantaj de către ... orice natură. (...) Există contractul de vânzare-cumpărare al acelui apartament. ... a recunoscut circuitul financiar prin care acel apartament a trecut în proprietatea societăţii administrate de către soţul său. Nu a contestat. Se face vorbire despre faptul că nu s-a cerut nimic la schimb şi nici măcar Parchetul nu a depus vreo probă care să arate în ce constă acel ajutor sau vreo altă intervenţie", a explicat avocatul în faţa judecătorului.

În acelaşi timp, apărătorul fostei şefe AEP a susţinut că aceasta a primit maşina de la un bărbat cu care avea o relaţie, iar primirea acestui bun nu a fost condiţionată de vreo intervenţie.

"A declarat inculpata că între dânsa şi ... a existat o relaţie de prietenie, mai mult decât prietenie, iar martorii audiaţi ulterior o confirmă. Acest ... era un personaj care avea o situaţie financiară extrem de bună şi a decis că dorea să aibă o relaţie cu doamna ..., aceasta nu s-a opus. Nu există nicio dovadă că ar fi încercat să condiţioneze primirea acelui autoturism de oferirea vreunui serviciu. (...) Referitor la autoturism, din actele de vânzare-cumpărare ale maşinii se poate observa că acesta a fost oferit în preajma zilei de naştere a inculpatei.

Acesta a fost contextul în care a primit autoturismul, faptul că proprietarul iniţial al maşinii este o altă persoană decât ... a fost explicat şi rezultă din declaraţiile date de inculpată, de ... . Era o persoană publică, era căsătorită, a vrut să înlăture orice suspiciune cu privire la provenienţa acestui bun. (...) Nu există niciun dubiu cu privire la relaţia lor. Soţul doamnei ... locuia în ... iar relaţiile dintre ei erau iremediabil vătămate, singurul argument pentru care au înţeles să rămână împreună a fost acela că au un copil minor care ar fi fost afectat din punct de vedere emoţional dacă ar fi intervenit divorţul", a explicat avocatul.

La rândul său, Ana Maria Pătru a precizat în faţa instanţei că vine din provincie, că acei oameni pe care i-a numit prieteni au căutat-o, că la acel moment era o persoană care nu îşi permitea multe lucruri.

"Oarecum a fost racolată de aceste persoane despre care nu cunoaşte foarte multe, doar că unul este foarte bogat, iar doamna este foarte influentă şi a crezut foarte mult în aceste persoane. Nu a comis nicio faptă penală, a recunoscut în totalitate şi a spus adevărul, aşa cum a fost, respectiv că a primit cadou două bunuri pe care nu le merita, dar la vremea respectivă aşa a fost conjunctura. Nu a influenţat niciodată (ceea ce se va dovedi) pe nimeni.

Pur şi simplu s-a întâlnit cu verişoara sa pentru că nu-şi mai aducea aminte ce s-a întâmplat. Primise informaţia, de fapt doamna ... a şi chemat-o la discuţie, s-au întâlnit probabil tocmai pentru a vedea ce poate să spună, neaducându-şi aminte foarte multe din 2009. Aşa cum a spus la procuror, a recunoscut că maşina a fost pusă pe numele verişoarei sale, a fost un om extrem de ocupat, care a muncit de dimineaţa până seara. Nu putea să ţină minte tot. Nu a conştientizat că cineva poate să fie prieten pentru ceva anume", a declarat fosta şefă AEP.

În acelaşi timp, Ana Maria Pătru a invocat prietenia cu Irina Socol, dar şi faptul că nu avea o locuinţă în Bucureşti pentru a justifica primirea apartamentului, iar în privinţa autoturismului a arătat că l-a primit în timpul unei relaţii sentimentale, fără condiţionări. De asemenea, ea a spus că bărbatul în cauză i-a mai făcut şi alte cadouri, precum bijuterii şi excursii în timpul relaţiei pe care au avut-o.

Cum răspunde DNA

Pe de altă parte, reprezentantul Ministerului Public a susţinut în faţa instanţei că inculpata a primit apartamentul la a doua întâlnire cu Irina Socol, fapt care exclude o relaţie de prietenie între cele două la acel moment.

În plus, reprezentantul MP a arătat şi că Ana Maria Pătru locuia la acel moment în apartamentul mamei sale.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca inculpata să influenţeze martorii, reprezentantul Parchetului a arătat că, anterior arestării, fosta şefă AEP a luat legătura cu Irina Socol.

Dosarul, în viziunea DNA

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă că măsura reţinerii este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal şi al prevenirii săvârşirii unor alte infracţiuni, întrucât inculpata, prin prisma funcţiei deţinută în cadrul AEP, ar putea influenţa desfăşurarea anchetei penale prin sugestionarea depoziţiilor martorilor, cu atât mai mult cu cât există indicii că inculpata ar încearca să ascundă mijloace materiale de probă.

"De asemenea, măsura luată de procurorii anticorupţie este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor, raportat la modalitatea de săvârşire, cuantumul obiectului infracţiunilor de corupţie (aproximativ 275.000 euro), implicarea mai multor persoane şi societăţi într-un circuit financiar fraudulos", a transmis DNA.

Dosarul şefei AEP

"În perioada aprilie-iunie 2008, suspecta Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) – funcţie cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul Bucureşti. În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat", au arătat procurorii.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Ana Maria Pătru a disimulat provenienţa sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu AEP şi o firmă controlată de Ana Maria Pătru prin soţul ei.

"În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al AEP, suspecta Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu AEP. De asemenea, suspecta a promis că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat", au precizat procurorii.

În cursul anului 2011, în aceeaşi calitate de vicepreşedinte al AEP, Ana Maria Pătru a pretins şi primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia sa.

"Cu banii proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă descrise anterior a achiziţionat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al bunului cumpărat, în acelaşi an, Pătru Ana Maria a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane", au mai evidenţiat procurorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne