Fost ministru, despre misiunea FMI la Bucureşti: Nu e o vizită aşa, să o ducem în derizoriu. Ar putea fi un raport foarte dur
Fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu, candidat al partidului Forţa Dreptei la alegerile parlamentare, a declarat, marţi, la B1 TV, că misiunea Fondului Monetar Internaţional în România, în perioada 5-8 noiembrie, nu trebuie luată în “derizoriu”, fiind de părere că raportul FMI va sta la baza deciziei Comisiei Europene de a aproba planul fiscal cu măsurile Guvernului său de a veni cu propuneri de majorări de taxe şi impozite.
“România nu are un acord cu Fondul Monetar. Fondul Monetar, prin faptul că România este membră a acestei instituţii, a acestui organism, face evaluări periodice. Dar la noi e cu totul special, pentru că Fondul Monetar a venit în această perioadă când România negociază cu Comisia Europeană un program fiscal pe şapte ani pentru ieşirea din procedura de deficit excesiv, iar tot acest raport pe care o să îl întocmească Fondul Monetar va sta la baza deciziei Comisiei Europene, Consiliului ECOFIN, consiliul de miniştri de finanţe şi economiei, dacă ne aprobă acel plan cu măsurile pe care le-a prezentat Guvernul sau o să vină Comisia cu nişte propuneri de majorări de impozite şi taxe.
Deci nu este o vizită aşa, să o ducem în derizoriu. Nu este nicio problemă că nu e ministrul de Finanţe în minister, ministrul este la ECOFIN, e normal să participe acolo, pentru că cei de la Fondul Monetar nu discută cu oameni politici, discută cu experţii din Ministerul de Finanţe. Fac evaluări pe baza datelor pe care le au de la Eurostat, de la statistica europeană, şi din Ministerul de Finanţe, şi de la instituţii, de la INS”, a precizat Ialomiţianu.
Potrivit fostului ministru, “s-ar putea să fie un raport foarte dur, pentru că ne uităm la cifre, la execuţia bugetară”.
“Pe nouă luni avem 5,44 deficit bugetar şi este estimat până la sfârşitul anului să avem 8%. Avem deficitul de cont curent, care iar ne vulnerabilizează în relaţiile cu pieţele externe. Avem cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană în a şaptea lună. Legat de deficitul de cont curent, şi anul trecut România a avut cel mai mare deficit de cont curent. Ce înţelegem prin deficit? Dependenţa de exterior. Plăţile externe sunt mai mari decât încasările”, a continuat el.
Misiunea FMI la Bucureşti este condusă de Jan Kees Martijn şi va analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.
“O misiune FMI, condusă de Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul în perioada 5-8 noiembrie, pentru o vizită cu caracter obişnuit. Echipa Fondului va analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi va realiza o actualizare a perspectivelor macroeconomice”, a anunţat, într-un comunicat, Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.
Vizita are loc în contextul în care, în cel mai nou raport al său “World Economic Outlook”, FMI a revizuit în scădere la 1,9% estimările privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 2,8% cât prognoza în aprilie.