Fost ambasador la ONU: Sub actuala guvernare, R. Moldova se află în pericol de transnistrizare

Vlad Lupan, fost negociator în conflictul transnistran (facebook.com / Vad Lupan)
Maria Maevschi
10.12.2018

Anterior, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, a atenţionat opinia publică despre un eventual pericol ce ţine de federalizarea Republicii Moldova care s-ar putea materializa în cazul în care după alegerile parlamentare din februarie 2019, la conducere ar rămâne aceleaşi forţe politice care controlează în prezent statul. Mai mult decât atât, Năstase vorbea despre faptul că între liderul PD, Vlad Plahotiuc, pe de o parte şi preşedintele Igor Dodon, de cealaltă parte, ar exista o înţelegere privind soluţionarea conflictului transnistrean prin federalizarea RM.

În context, fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, fost negociator în conflictul transnistrean, membru al Comisiei Unificate de Control, precum şi delegat al Ministerului de Externe pe subiectul transnistrean, a ţinut că specifice că, de fapt, nu ar fi vorba decât despre acelaşi memorandum Kozak din 2003, modificat neesenţial.

„Eram acolo în perioada memorandumului Kozak când acesta era negociat pe la spatele formatului politic din care făceau parte şi statele occidentale. Iată vedem acum, din nou, nominalizarea lui Dumitru Kozak la funcţia de reprezentant special în soluţionarea conflictului transnistrean, fapt ce imediat ridică semne de întrebare.

Sunt multe semnale că actualul guvern se mişcă nu doar spre o coaliţie deja existentă, nedeclarată, cu preşedintele Dodon, dar de fapt spre o coaliţie care să favorizeze interesele Rusiei, sunt destule semnale care demonstrează lucrul acesta. Un asemenea pericol există, un pericol de transnistrizare a RM”, a declarat Vlad Lupan în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În context, expertul a ţinut să amintească despre faptul că un asemenea plan a existat mereu încă din 2003 încoace, făcând referire la planul Kozak. Oficialii ruşi au declarat în repetate rânduri că ei vor să revină la acest plan care pentru ei este bun, a menţionat fostul ambasador ONU.

Mai mult decât atât, acesta consideră că prezenta nominalizare a lui Dumitru Kozak poate însemna doar două lucruri, ori a fost nominalizat pentru că este la curent cu acest subiect, ori Federaţia Rusă se simte suficient de confortabil ca să-l trimită pe Dumitru Kozak din nou să reînoiască acest plan, aşa cum au declarat anterior că „îi interesează să continue pe acest plan de federalizare a Republicii Moldova, prin care să controleze prin intermediul cetăţenilor ruşi din regiunea transnistreană Chişinăul şi toată Moldova”.

Cu toate că despre federalizarea Republicii Moldova în mare parte vorbeşte şeful statului, unii comentatori politici au menţionat că acest lucru nu ar putea fi posibil fără susţinerea partidului de guvernământ. La rândul său, fost negociator în conflictul transnistrean consideră că în Republica Moldova deciziile nu aparţin Partidului Democrat, ci liderului acestuia, Vlad Plahotniuc care este numit şi coordonatorul coaliţiei de guvernare.

„Interesele pot fi de ordin personal, putem vorbi de buzunarul omului, putem, de asemenea, vorbi şi de alte motive. Interesul de a merge în întâmpinarea lui Dodon şi a Rusiei exista încă în 2016, fiind observat după ce holdingul mediatic al lui Plahotniuc a lucrat pentru Dodon, inclusiv distribuirea de ştiri false concomitent atât de Federaţia Rusă, cât şi de mass media controlată de PSRM şi Plahotniuc”, a punctat Vlad Lupan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor