Fost ambasador al Vaticanului susţine că “mafia homosexualilor” blochează reformele Bisericii Catolice

Papa Francisc
Papa Francisc (Getty Images)

Fostul ambasador al Vaticanului în SUA a declarat publicaţiei The Washington Post (wapo) că mafia homosexualilor existentă în cadrul conducerii Bisericii Catolice blochează eforturile de a aborda în mod serios abuzurile sexuale comise de preoţi.

Într-un interviu, din care au fost publicate luni câteva extrase, arhiepiscopul Carlo Maria Vigano a declarat că această criză a abuzurilor sexuale nu ar fi fost atât de gravă dacă “problema homosexualităţii în rândul preoţiei ar fi fost recunoscută în mod cinstit şi abordată în mod adecvat”.

“Ţinând cont de dovezile covârşitoare, este uimitor că termenul ‘homosexualitate’ nu a apărut niciodată în oricare dintre recentele documente oficiale al Sfântului Scaun” care au abordat problema abuzurilor sexuale comise de preoţi, a declarat Vigano pentru wapo.

În schimb, “mafia homosexualilor” care există în rândul episcopilor şi urmăreşte să îi protejeze pe cei care comit abuzuri sexuale sabotează “toate eforturile pentru reformă”, a adăugat el.

La sfârşitului lui august 2018, arhiepiscopul Vigano a publicat un raport şocant de 11 pagini în care a declarat că în anul 2013 l-a informat personal pe Papa Francisc în legătură cu abuzurile homosexuale în serie comise de cardinalul de la acea vreme Theodore McCarrick, însă Papa a ignorat informaţiile, plasându-l pe McCarrick într-o poziţie influentă la Vatican.

În acel raport, Vigano a legat criza abuzurilor sexuale comise de preoţi, precum şi muşamalizările unor episcopi, de o serie de “reţele extinse de homosexuali” ce activează în cadrul Bisericii.

“Aceste reţele de homosexuali, care sunt acum răspândite în multe dioceze, seminarii, ordine religioase etc. acoperă secretele şi minciunile”, a afirmat el, adăugând că aceste reţele “reduc la tăcere victime nevinovate... şi ştrangulează întreaga Biserică”.

În acuzaţiile sale, arhiepiscopul nu s-a ferit să dea unele nume.

Potrivit lui Vigano, cardinalul Francesco Coccopalmerio şi arhiepiscopul Vincenzo Paglia, de exemplu, “aparţin curentului homosexual ce favorizează subminarea doctrinei catolice în ceea ce priveşte homosexualitatea”.

În ianuarie 2015, Papa Francisc l-a numit pe cardinalul Coccopalmerio în funcţia de şef al unei comisii de evaluare a apelurilor făcute de preoţii vinovaţi de abuzarea sexuală a minorilor., iar în august 2016 l-a numit pe arhiepiscopul Paglia preşedinte al Academiei Pontificale pentru Viaţă şi mare cancelar al Institutului Pontifical Ioan Paul al II-lea pentru Studii privind Căsătoria şi Familia.

Multe dintre numirile aparent greşite ale Papei au fost făcute la recomandările lui McCarrick, a susţinut Vigano.

“El a urmat sfaturile unei persoane despre care ştia prea bine că este pervers, astfel multiplicând exponenţial, prin autoritatea sa supremă, răul făcut de McCarrick. Şi pe câţi alţi mulţi preoţi răi continuă Francisc să îi susţină în acţiunea lor de distrugere activă a Bisericii!”, a mai declarat Vigano.

Vigano a făcut recentele remarci după ce Papa Francisc a semnat, în luna mai, o nouă lege pentru Biserica Catolică cu scopul de a trage la răspundere episcopii care comit abuzuri sexuale sau care muşamalizează astfel de abuzuri.

Ani la rând, victimele şi familiile lor au cerut Bisericii Catolice să ia măsuri concrete pentru a combate problema. De fapt, noua lege a lui Francisc nu acoperă toate cererile victimelor, precum concedierea imediată a clericilor care au comis abuzuri sau le-au muşamalizat sau ca abuzurile raportate unui preot în timpul unei confesiuni să fie aduse la cunoştinţa autorităţilor bisericii.

S-ar putea ca noua atitudine a Papei Francisc privind abuzurile sexuale comise de preoţi să spele puţin din imaginea pătată de o serie de declaraţii controversate pe această problemă. Potrivit publicaţiei americane The New York Post, înaintea unei întâlniri de urgenţă în luna februarie pe tema abuzurilor sexuale, Papa a declarat că persoanele care critică şi acuză în mod repetat Biserica Catolică sunt “prieteni, veri şi rude ale răului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe