Papa Francisc semnează o nouă lege pentru a forţa clerul să raporteze abuzurile sexuale

Papa Francisc
Papa Francisc (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)

Papa Francisc a semnat, joi, o nouă lege pentru Biserica Catolică cu scopul de a trage la răspundere episcopii care comit abuzuri sexuale sau care muşamalizează astfel de abuzuri, potrivit Deutsche Welle. Totuşi, noua lege nu respectă în totalitate cererile făcute de grupurile de victime.

Noile măsuri au fost anunţate după ani de zile de presiuni şi numeroase scandaluri privind abuzarea sexuală a minorilor de către numeroşi preoţi catolici din numeroase ţări ale lumii.

Potrivit noii legi, toţi preoţii, toate călugăriţele şi toţi ceilalţi membri ai clerului trebuie să raporteze autorităţilor Bisericii Catolice, într-o manieră promptă, cazurile de abuzuri sexuale comise împotriva minorilor sau adulţilor. De asemenea, ei trebuie să raporteze şi dacă suspectează că un membru al clerului deţine materiale cu pornografie infantilă sau dacă un oficial superior al bisericii a muşamalizat orice comportament sexual deplasat sau abuz sexual.

Diocezele din întreaga lume trebuie să dispună de un sistem pentru a primi reclamaţii în regim confidenţial. Victimele şi familiile lor trebuie să fie primite şi tratate cu respect, şi trebuie să primească suport medical şi ajutor psihologic.

Plângerile pot fi raportate direct Vaticanului dacă este necesar. Noua lege mai susţine că clericii ar trebui să respecte legile locale în cazul în care li se cere să raporteze presupuse abuzuri sexuale la organele legii.

Papa Francisc a mai declarat că, totodată, sunt necesare “acţiuni concrete şi eficiente”, care să îi implice pe toţi membrii Bisericii Catolice, să combată în viitor abuzurile sexuale.

“Abuzurile sexuale sunt o ofensă pentru Domnul nostru, provoacă victimelor daune fizice, psihice şi spirituale şi afectează comunitatea credincioşilor”, a scris Papa.

Cardinalul Marc Ouellet, directorul biroului episcopilor din cadrul Vaticanului, a afirmat că a sosit momentul ca episcopii şi alţi oficiali cu rang înalt ai Bisericii Catolice să se conformeze anumitor reguli stricte, aşa cum se aşteptă deja din partea preoţilor.

Legea anunţată joi reprezintă cel mai recent efort al Papei Francisc de a aborda scandalurile abuzurilor sexuale din cadrul Bisericii Catolice şi a muşamalizării acestora, care au zguduit numeroase ţări ale lumii, inclusiv SUA, Irlanda, Chile, Australia, Polonia şi Germania.

Episcopii şi alţi oficiali religioşi de rang înalt răspund doar în faţa Papei şi doar puţini membri ai clerului au fost înlăturaţi din posturi sau sancţionaţi după ce comportamentul lor neadecvat a fost făcut public.

Scandalurile sexuale au ajuns la eşaloanele superioare ale Vaticanului şi, în luna martie, cardinalul George Pell a primit o sentinţă de şase ani de închisoare pentru abuzarea unor copii în ţara natală, Australia. Pell a fost trezorier al Vaticanului şi membru al consiliului cardinalilor al Papei până la condamnarea sa de anul trecut.

Alţi oficiali de rang înalt ai Bisericii au fost acuzaţi că au ascuns în mod conştient abuzurile, inclusiv arhiepiscopul de Lyon, care a fost găsit vinovat în acest an în Franţa de eşuarea raportării unor abuzuri sexuale împotriva minorilor.

Victimele şi familiile lor au criticat de mult timp faptul că episcopii şi alţi membri ai Bisericii nu au fost pedepsiţi pentru comiterea de abuzuri sexuale sau muşamalizarea lor şi au criticat şi faptul că Vaticanul a eşuat în protejarea membrilor congregaţiilor de preoţii imorali, agresivi şi prădători.

Ani la rândul, victimele şi familiilor lor au cerut Bisericii Catolice să ia măsuri concrete pentru a combate problema. De fapt, noua lege a lui Francisc nu acoperă toate cererile victimelor, precum concedierea imediată a clericilor care au comis abuzuri sau le-au muşamalizat sau ca abuzurile raportate unui preot în timpul unei confesiuni să fie aduse la cunoştinţa autorităţilor bisericii.

S-ar putea ca noua atitudine a Papei Francisc privind abuzurile sexuale comise de preoţi să spele puţin din imaginea sa pătată de o serie de declaraţii controversate pe această problemă. Potrivit publicaţiei americane The New York Post, înaintea începerii unei întâlniri de urgenţă în luna februarie pe tema abuzurilor sexuale, Papa a declarat că persoanele care critică şi acuză în mod repetat Biserica Catolică sunt „prieteni, veri şi rude ale răului”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe