Forţele de securitate kenyene sunt acuzate de abuzuri împotriva somalezilor

Fortele de securitate kenyene patrulează lângă oraşul Liboi, situat la graniţa cu Somalia, 15 octombrie 2011.
Fortele de securitate kenyene patrulează lângă oraşul Liboi, situat la graniţa cu Somalia, 15 octombrie 2011. (TONY KARUMBA / AFP / Getty Images)

Human Rights Watch a publicat joi o declaraţie în care a acuzat forţele de securitate din Kenya de abuz asupra somalezilor-kenyeni şi asupra refugiaţilor somalezi din nord-estul Kenyei, în special în capitala provinciei şi în jurul taberei de refugiaţi Dadaab. La rândul său, un oficial militar susţine că armata nu are nimic împotriva somalezilor şi somalezilor-kenyeni.

Observatoarea Human Rights Watch pentru Africa de Est, Neela Ghoshal, a declarat pentru VOA că a văzut când un grup de civili a fost abuzat într-o tabără militară din Kenya, în capitala provinciei Garissa, miercuri.

"Ei au fost forţaţi să se rostogolească prin noroi şi să stea în diferite poziţii de gimnastică, care păreau ca au ca scop să îi umilească." Ghoshal a declarat: "Am reuşit să vorbesc cu câteva dintre victime după ce au fost eliberate, şi se pare că au fost reţinuţi pentru că îşi petreceau timpul în jurul taberei militare, dar nu şi în zonele interzise. Au fost acuzaţi că fac parte din al-Shabab, duşi în lagăr şi maltrataţi."

Ghoshal susţine că acesta este cel mai recent incident dintr-o serie de abuzuri comise împotriva somalezilor-kenyeni şi somalezilor de către poliţia şi armata din Kenya, în diferite zone din nord-estul provinciei. Pretinsele abuzuri includ arestări arbitrare, bătăi, violuri şi jafuri.

Declaraţia de joi relevă faptul că abuzurile au început când Forţele kenyene de Apărare au intrat în sudul Somaliei, în octombrie, cu scopul de a elimina grupul militant islamist al-Shabab.

Grupul pentru drepturile omului citează mai multe incidente grave de atunci, inclusiv o represiune de pe 24 noiembrie din Mandera, în care poliţia şi soldaţii au arestat sute de persoane suspectate de implicare în două atacuri cu grenade şi un asalt asupra unui convoi militar. El susţine că multor suspecţi le-au fost rupte membrele în timpul bătăilor.

Grupul a relatat că într-un alt incident din tabăra de refugiaţi Dadaab, poliţia kenyană ar fi violat cel puţin şapte femei şi a bătut zeci de rezidenţi ai taberei, în urma unor explozii care au vizat vehicule de poliţie.

Ghoshal crede că mulţi poliţişti şi soldaţi au o prejudecată profundă împotriva etnicilor somalezi.

"În esenţă, poliţia şi armata par să îşi exprime frustrările faţă de atacurile împotriva forţelor de securitate, nu prin investigarea corespunzătoare şi arestarea infractorilor responsabili, ci prin arestarea oamenilor din zonă şi maltratarea lor arbitrară," a afirmat ea.

Declaraţia susţine că purtătorul de cuvânt al armatei, maiorul Emmanuel Chirchir, a relatat pentru Human Rights Watch că grupul de civili văzut de organizaţie a fost luat la întrebări, deoarece ar fi încercat să construiască o structură ilegală în afară taberei militare. El a declarat pentru Human Rights Watch că nu ştia de abuzuri, dar va investiga acuzaţiile.

Încercările VOA de a contacta telefonic pe Chirchir şi pe purtătorul de cuvânt al poliţiei kenyene, Eric Kiraithe, nu au avut succes.

Ofiţerul însărcinat cu informaţiile despre operaţiuni al Forţelor de Apărare kenyene, colonelul Cyrus Oguna, a relatat pentru VOA că nu va comenta cu privire la acuzaţiile formulate împotriva forţelor kenyene din interiorul ţării.

Acesta susţine că nu este adevărat că forţele kenyene au o atitudine diferită faţă de etnicii somalezi, afirmând că o mare parte din personalul militar sunt etnici somalezi: "Somalezii care sunt kenyeni sunt somalezi-kenyeni de drept. Aceştia sunt protejaţi prin Constituţia acestei ţări, şi nu este posibil ca Forţele kenyene de Apărare să se întoarcă împotriva propriului popor".

Oguna a arătat că trupele kenyene oferă asistenţă umanitară somalezilor din Somalia şi lucrează îndeaproape cu informatori somalezi, astfel încât există o relaţie bună între cele două părţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe