Forţele de extremă dreapta, în ascensiune şi în SUA: Ku Klux Klan cere demisia lui Obama

Preşedintele american Barack Obama
Preşedintele american Barack Obama (JIM WATSON / AFP / Getty Images)

Susţinătorii organizaţiei americane de extremă dreapta Ku Klux Klan (KKK) au obţinut de la autorităţi permisiunea de a organiza, la 5 octombrie, în districtul Gettysburg, statul Pennsylvania, o acţiune de protest împotriva preşedintelui de culoare Barack Obama şi a imigranţilor. Potrivit estimărilor organizatorilor, la acţiune vor lua parte câteva sute de adepţi ai KKK, care vor cere demisia preşedintelui american, notează cotidianul Izvestia.

'Imigranţii ilegali, care nu sunt parte din ţara şi istoria noastră, au umplut SUA. Dorim să redăm America americanilor', a declarat unul dintre organizatorii acţiunii, Richard Preston. 'Cerem demisia lui Obama, care până acum nu a demonstrat că este cetăţean al SUA', a precizat acesta.

În opinia KKK, Obama a devenit preşedinte prin încălcarea Constituţiei. Potrivit legislaţiei americane, pentru a deveni preşedinte al SUA este necesar să te naşti pe teritoriul ţării. În opinia celor de extremă dreapta, nu există dovezi că Obama corespunde acestei cerinţe: certificatul privind naşterea preşedintelui în Hawaii, dat publicităţii de Casa Albă în urmă cu doi ani, pentru a contracara multitudinea de zvonuri potrivit cărora Obama s-ar fi născut în Kenya, nu inspiră încredere KKK.

O altă pretenţie a celor de extremă dreapta este ca preşedintele să fie creştin, ori, în opinia lor, Obama este de fapt un musulman ascuns, şi nu creştin aşa cum se declară. KKK este de părere că din acest motiv el nu avea dreptul să depună jurământul, punând, potrivit tradiţiei, mâna pe Biblie.

De asemenea, preşedintele de culoare nu le convine adepţilor 'naţionalismului alb' din cauza politicii sale interne. Principalul factor iritant îl constituie nesoluţionarea problemei imigranţilor.

'Imigranţii ilegali reprezintă o permanentă durere de cap pentru preşedinţii SUA. Înainte, stăpânii de la Casa Albă rezolvau problema prin amnistieri. Însă Obama nu a avut noroc: criza economică ce s-a suprapus peste mandatul său a stârnit o foarte mare nemulţumire în rândul cetăţenilor legat de cheltuielile federale pentru imigranţii ilegali', explică directorul Centrului de interese globale de la Washington, Nikolai Zlobin.

Astfel, imigranţilor li s-a oferit asistenţă medicală plătită de stat, motiv pentru care mulţi au organizat chiar un fel de 'turism al natalităţii', atunci când o femeie vine special în SUA pentru a naşte pe cheltuiala statului american. În afară de aceasta, rămân nesoluţionate multe probleme juridice. De exemplu, nu este foarte clar ce trebuie făcut cu copiii muncitorilor ilegali ce urmează să fie expulzaţi, în condiţiile în care aceşti copii sunt cetăţeni americani, iar despărţirea membrilor familiei este interzisă prin lege.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în total în SUA locuiesc 45,8 milioane de imigranţi, dintre care 11 milioane sunt ilegali.

'Atacându-l acum pe Obama, KKK se înscrie într-un trend', este de părere Zlobin. 'În ultimele luni, slăbiciunea sa s-a manifestat prea evident. Obama a pierdut o foarte importantă bătălie pentru control asupra vânzărilor de arme, a suferit un fiasco în ceea ce priveşte asigurările medicale, precum şi în problema Siriei. Nu în ultimul rând, el nu a reuşit să ajungă la un acord cu Congresul în ceea ce priveşte bugetul pentru 2014/2015', subliniază analistul rus.

Drept rezultat, cota de popularitate a lui Barack Obama a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Doar 30% dintre americani sunt de părere că Obama are grijă de cetăţenii obişnuiţi.

Atunci când a permis organizarea protestului de către o mişcare rasistă, administratorul Parcului Militar Naţional din Gettysburg, unde se va desfăşura acţiunea, a invocat în sprijinul deciziei sale chiar Constituţia SUA.

'În primul amendament la Legea Fundamentală a SUA se vorbeşte despre libertatea de exprimare şi reuniunile paşnice. Acesta este dreptul tuturor cetăţenilor americani fără excepţie. De aceea, statul american nu deţine un mecanism care să interzică până şi manifestaţii de acest gen', precizează Zlobin.

Acum, singurul lucru care ar putea împiedica desfăşurarea mitingului ar fi o plângere în justiţie din partea unui localnic. Deja la această oră mulţi îşi exprimă nemulţumirea, considerând că manifestaţia constituie o insultă la adresa acestui loc simbolic. Pe teritoriul actualului Parc Militar Naţional a avut loc, în 1863, bătălia hotărâtoare din timpul Războiului Civil pentru abolirea sclaviei, bătălie în care au murit, din ambele tabere, circa 50.000 de persoane, aminteşte Izvestia.