Forbes: Administraţia Biden şterge rapoartele despre armele lăsate talibanilor de pe site-urile federale

Administraţia americană şi Departamentul de Stat pare să înceapă Marea Muşamalizare a dezastrului comis în Afganistan
Talibani, la bordul unui elicopter cu un banner sărbătorind victoria asupra forţelor SUA
Talibani, la bordul unui elicopter cu un banner sărbătorind victoria asupra forţelor SUA (AVED TANVEER/AFP via Getty Images)

Un articol publicat de revista Forbes arată că Departamentul de Stat a recunoscut că oficiali ai administraţiei Biden au recomandat recent agenţiilor federale să îşi cenzureze website-urile, depublicând rapoartele oficiale care detaliază cele 82,9 miliarde de dolari reprezentând echipamentul militar şi instruirea acordate forţelor de securitate afgane din 2001.

Revizuirile şi rapoartele scoase de pe site-uri includeau rapoarte în detaliu despre echipamentele oferite de SUA forţelor afgane, inclusiv numărul de ochelari de vedere nocturnă, grenade de mână, elicoptere Black Hawk şi vehicule blindate.

Potrivit rapoartelor, echipamentele constau în 208 aeronave; 75.000 de vehicule de război - inclusiv 22 de vehicule Humvee, 50.000 de vehicule tactice şi aproape 1.000 de vehicule rezistente la mine; 600.000 de arme - inclusiv 350.000 de automate M4 şi M16, 60.000 de mitraliere şi 25.000 de lansatoare de grenade.

Departamentul de Stat a recunoscut că a eliminat rapoartele, dar a justificat măsura afirmând că este o modalitate de a proteja "aliaţii afgani". Potrivit unui purtător de cuvânt:

„Siguranţa contactelor noastre afgane este de cea mai mare importanţă pentru noi. Departamentul de Stat a sfătuit alte agenţii federale să îşi revizuiască rapoartele online ţintind conţinutul care evidenţiază cooperarea / participarea dintre cetăţenii afgani şi USG sau un partener USG şi să elimine postările publice care prezintă un risc de securitate."

Administraţia Biden este vehement criticată de presa americană tocmai pentru că i-a pus deja pe aceşti parteneri în pericol atunci când oficialii americani au oferit talibanilor liste cu cetăţeni afgani care au sprijinit forţele americane, încercând să permită trecerea lor prin cordoanele talibane către aeroportul din Kabul. Talibanii sunt, până în acest moment, clasificaţi ca organizaţie teroristă şi au omorât, de-a lungul vremii, afganii care colaborează cu forţele străine.

Multe dintre rapoartele depublicate ilustrau numărul echipamentelor militare acordate de SUA armatei afgane, fără să menţioneze nume ale personalului afgan auxiliar sau ale altor persoane. Forbes dă două exemple de cazuri în care rapoartele au fost retrase:

1. Organizaţia Government Accountability Office (GAO): a repostat, pe OpenTheBooks.com, un audit al echipamentului militar furnizat de SUA în Afganistan (august 2017), după ce a fost scos din locaţia sa oficială.

2. Inspectorul General Special pentru Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR): OpenTheBooks.com a repostat un audit al sumei de 174 milioane dolari reprezentând dronele ScanEagle pierdute (iulie 2020), după ce raportul a fost eliminat de la locaţia sa oficială.

Contribuabilii americani au plătit pentru aceste rapoarte de audit - evident, după ce au plătit echipamentele furnizate de SUA. Cetăţenii ar trebui să poată urmări banii şi să tragă la răspundere administraţiile care s-au făcut vinovate.

Un purtător de cuvânt al GAO a confirmat, de asemenea, într-o cerere de comentarii, că a primit directiva eliminării rapoartelor:

„Departamentul de Stat a solicitat eliminarea şi revizuirea temporară a rapoartelor despre Afganistan pentru a proteja destinatarii asistenţei SUA care pot fi identificaţi prin rapoartele noastre şi, care, astfel, pot fi pedepsiţi pentru acest lucru”.

Un raport GAO şters - publicat cu patru ani în urmă - menţionează echipamentele furnizate de SUA în Afganistan între 2003 şi 2016. Documentul fusese prezentat Comisiei pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor în 10 august 2017, însă a fost depublicat la doar câteva ore după ce Forbes şi alte publicaţii - de exemplu Sinclair Broadcast Group - au evidenţiat existenţa raportului.

Un purtător de cuvânt al SIGAR a recunoscut, de asemenea, ca răspuns al unei cereri pentru comentarii, că agenţia a depublilcat rapoartele.

„În ultimele zile, unele rapoarte SIGAR au fost eliminate temporar de pe site-ul public al agenţiei din cauza preocupărilor de securitate în curs, în conformitate cu îndrumările primite de la Departamentul de Stat al SUA. Acest lucru se aliniază măsurilor întreprinse de alte agenţii federale din SUA şi este cauzat de dorinţa expresă de precauţie".

Cu toate acestea, după cum subliniază Forbes, directiva nu pare să fie concepută pentru a proteja aliaţii afgani, sau, dacă este, a fost executată prost. O entitate americană nenumită a omis să elimine un raport care detaliază într-adevăr forţele afgane în funcţie de grad. Se poate argumenta că acest raport ar putea fi într-adevăr folosit pentru a pedepsi afganii colaboraţionişti, însă este încă disponibil publicului.

Iată un alt exemplu dat de Forbes: este un raport federal care nu include informaţii despre personal, dar include chipul unui pilot afgan aflat într-un elicopter american Black Hawk. După ce Forbes a menţionat raportul oficialilor americani, fotografia a fost eliminată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe