Fondurile pentru construirea magistralei 5 de metrou din Dr. Taberei au fost tăiate în urma rectificării bugetare
În urma rectificării bugetare pe 2012, fondurile alocate pentru proiectul "Magistrala V. Drumul Taberei-Universitate" au fost reduse cu mai mult de jumătate. Gabriel Sburlan, şeful Metrorex neagă acest lucru, susţinând că finanţarea necesar există şi că lucrările se derulează potrivit graficului, notează b365.ro.
Suma iniţială alocată acestui proiect era de 380.9 milioane lei, dar în urma rectificării bugetare fondurile au fost reduse la 178.9 milioane lei. Acest lucru ar putea afecta lucrările la magistrala M5 de metrou, potrivit unui anunţ făcut marţi de compania Metrorex.
"Urmare acestui aspect, pot apărea întârzieri, amânări sau în cel mai rău caz, sistări temporare ale lucrărilor, cu consecinţe negative în plan economic, financiar şi social", relevă un comunicat de presă al companiei.
În acelaşi document, reprezentanţii Metrorex au precizat că în acest caz se impune suplimentarea fondurilor cu 99.2 milioane lei, pentru a fi respectate clauzele contractuale.
"Pentru obiectivul Magistralei 5, în cadrul contractului de execuţie staţii şi tunele pe secţiunea Râul Doamnei-Haşdeu este necesară suplimentarea fondurilor cu suma de 99.200 mii lei în scopul respectării clauzelor contractuale şi a graficului de execuţie", se precizează în răspunsul Metrorex.
Stadiul lucrărilor în luna august se încadrau în graficul proiectului, conform răspunsurilor formulate de inginerul Ioan Ursu, care este responsabilul tehnic cu execuţia pe întreg şantierul Magistrala 5 pe site-ul oficial al proiectului.
Cu toate acestea,directorul Metrorex, Gabriel Sburlan a declarat că ritmul de desfăşurare al lucrărilor la construirea magistralei M5 de metrou nu va fi afectat de rectificarea bugetară.
"Pentru acest an, finanţarea este asigurată. În acest moment, nu avem facturi sau lucrări neachitate. Oricum, va mai fi o rectificare bugetară în luna octombrie şi atunci se fac din nou regularizări", a afirmat Gabriel Sburlan.
Totodată, şeful companiei a explicat că au existat nişte întârzieri de 2-3 săptămâni în execuţia lucrărilor care nu au nicio legătură cu rectificarea bugetară din acest an.
"Nu e vorba de bani. Este din cauza devierii reţelelor de utilităţi şi a defrişărilor de pomi care au fost făcute", a precizat directorul Metrorex.
Mai mult, în răspunsul oficial formulat de Metrorex marţi, reprezentanţii companiei susţin că fondurile alocate vor acoperi costurile de execuţie din acest an, în ciuda rectificării bugetare.
"Ordonatorul de credite - Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii s-a asigurat însă că prin rectificarea bugetară sumele alocate să fie suficiente pentru derularea lucrărilor până la sfârşitul acestui an, urmând ca pentru anul viitor suma necesară să fie prinsă în buget", conchide documentul emis de Metrorex.