Fondul Monetar Internaţional a dat o apreciere pozitivă programului realizat cu Republica Moldova
alte articole
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dat o apreciere pozitivă programului realizat cu Republica Moldova, însă în acelaşi timp sugerează autorităţilor să atragă atenţia asupra gestionării riscurilor şi asigurării transparenţei în sectorul financiar. Potrivit "Infotag" care face referire la serviciul de presă al Guvernului, echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Max Alier, care îşi încheie marţi misiunea în Republica Moldova, a avut o întrevedere cu premierul Iurie Leancă la care au mai participat vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu şi Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu.
În cadrul întrevederii au fost puse în discuţie rezultatele misiunii de monitorizare post-program, desfăşurată în ultimele săptămâni de experţii FMI în Republica Moldova cu referire la politicile bugetar-fiscale, evoluţia sectorului financiar, politica monetară şi reformele structurale.
Max Alier a menţionat că urmare a consultărilor purtate cu autorităţile din ţara noastră, dar şi cu reprezentanţii sectorului privat, misiunea FMI a constatat o evoluţie pozitivă a principalilor indicatori macroeconomici, ceea ce denotă corectitudinea acţiunilor întreprinse de instituţiile de profil.
În acelaşi timp, şeful misiunii FMI a accentuat importanţa promovării în continuare a reformelor structurale în vederea asigurării unei dezvoltări economice sustenabile şi a echilibrului bugetar pentru următoarea perioadă.
Max Alier a mai menţionat că în evaluarea comună realizată de FMI şi Banca Mondială a fost remarcat faptul că Strategia Naţională de Dezvoltare "Moldova 2020" ţinteşte obiective relevante, inclusiv îmbunătăţirea mediului de afaceri, dezvoltarea infrastructurii şi a capitalului uman.
Oficialul a confirmat disponibilitatea instituţiei pe care o reprezintă de a susţine Republica Moldova în realizarea Strategiei.
Iurie Leancă a exprimat gratitudine Fondului Monetar Internaţional şi, în mod particular, membrilor actualei misiuni pentru sprijinul şi expertiza oferită, precizând că Guvernul ţine cont de rezultatele evaluărilor FMI la elaborarea politicilor economice naţionale.
Premierul a specificat că Executivul va depune tot efortul pentru dezvoltarea relaţiilor cu FMI şi cu alte instituţii internaţionale, conştientizând importanţa acestora pentru realizarea obiectivelor Republicii Moldova privind dezvoltarea economică şi asigurarea bunăstării poporului.
Programul FMI cu Moldova pe termen de trei ani a fost semnat pe 29 ianuarie 2010 şi prevede o susţinere financiară totală de 369,6 mil. de drepturi speciale de tragere (SDR) (circa $570 mil.), dintre care 320 mil. SDR (circa $490 mil.) Moldova le-a primit deja. În noiembrie 2012, programul de finanţare de trei ani, care urma să se încheie pe 29 ianuarie 2013, a fost prelungit cu trei luni.
Se aştepta ca în timpul unei vizite din februarie-martie, experţii misiunii să evalueze programul şi să decidă în privinţa alocării ultimei tranşe în valoare de $76 mil. Până în prezent Moldova nu a primit această tranşă.
R.Moldova a aderat la FMI pe 12 august 1992, deţinând în cadrul FMI o cotă de 123,2 mil. SDR (circa $191 mil.) sau 0,05% din total. Dreptul de vot al Moldovei la FMI reprezintă 1973 de voturi sau 0,08% din total. FMI întruneşte 188 de ţări - membre. În anul 2012, beneficiul net al FMI a constituit 1,5 mlrd. SDR - $2,307 mlrd.