Flutur (PDL): Salariile bugetarilor vor reveni la nivelul din 2010 deoarece contextul economic actual permite
Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a afirmat, joi, că salariile bugetarilor vor reveni la nivelul anului 2010. În prezent coaliţia caută soluţii pentru a identifica o sursă de finanţare sigură şi sustenabilă.
Flutur a spus că PDL, ca şi principal partid la guvernare, şi-a asumat măsuri de austeritate, inclusiv reducerea salariilor bugetarilor, iar acum, când economia permite, este firesc să se procedeze la reîntregirea veniturlor acestei categorii sociale, una dintre cele mai afectate din acest punct de vedere.
"Vrem să majorăm salariile bugetarilor. Mai exact reîntregirea salariilor bugetarilor, care au fost reduse în iunie 2010. Aşa cum PDL şi-a asumat, ca principal partid de guvernământ, o serie de măsuri nepopulare, dar necesare, de ajustare a cheltuielilor, de reducere a veniturilor bugetarilor în primul rând, am spus-o de fiecare dată, şi o spunem şi acum, şi dorim să o facem. Când economia permite ne gândim la reîntregirea veniturilior. De aceea, în aceste zile şi în coaliţie şi la nivelul conducerii PDL se lucrează la găsirea soluţiilor pentru revenirea la salariile şi la veniturile bugetarilor de dinainte de iunie 2010", a spus Flutur.
El a explicat că, în prezent, contextul economic permite o astfel de măsură, în condiţiile în care s-a respectat deficitul bugetar din acordul cu FMI, iar România este a şasea ţară din UE ca şi ritm de creştere a PIB-ului în 2011.
"După ce a venit criza, nevoia luării acestor măsuri a făcut să strângem şurubul şi să reducem o serie de cheltuieli. Astăzi, suntem în măsură să anunţăm că deficitul bugetar în acord cu FMI se respectă. Dacă nu se luau măsurile, puteam să ajungem la un deficit de -14%. Acum avem un acord de respectare a unui deficit de -1,9% (...) România a fost în ordinea mărimii a şasea ţară din UE cu creşterea PIB în 2011 (...) Am avut şi creşterea economică din 2011 de 2,5%. Trebuie să recunoaştem că o bună parte vine din agricultură, dar nu numai. Şi industria este un semn de însănătoşire a economiei româneşti, şi ajunge să aibă o pondere importantă, de aproape 28% din economia românească. Practic, asta înseamnă că măsurile au fost juste, chiar dacă au fost dureroase, dar care produc efecte economice pozitive, pentru a găsi soluţii de majorare a salariilor în perioada următoare. Aş vrea să spun ca ne-am încadrat şi în acordul cu FMI, cu deficitul bugetar - cheltuielile de personal. Erau peste 9% din PIB, sunt circa 7% acum. Aceste lucruri s-au lăsat cu costuri, circa 200.000 de angajaţi din sistemul bugetar. România avea 1,4 milioane de bugetari, mai are 1,2 milioane de bugetari în momentul de faţă. Este o ajustare serioasă şi dureroasă a apartului de stat în aceşti doi ani şi ceva", a explicat Flutur.
El a precizat că o revenire a salariilor la nivelul din iunie 2010 nu s-a operat de la 1 ianuarie 2012 deoarece nu existau date certe privind creşterea economică şi s-a încercat luarea de măsuri pentru asigurarea finanţării deficitului.
"Poate se pune întrebarea de ce nu s-a făcut (n.r. - reîntregirea salariilor bugetarilor) de la 1 ianuarie 2012. În primul rând nu aveam datele exacte referitoare la creşterea economică, încă semnalele din piaţă nu erau foarte sigure şi România a încercat să-şi ia toate măsurile pentru asigurarea finanţării deficitului. Această criză economică nu a trecut şi trebuie să asiguri finanţarea deficitului cu împrumuturi cu dobânzi mici. Am făcut aceste împrumuturi cu dobânzi mici, pentru că ne-am ţinut de cuvânt în acordurile cu organismele internaţionale", a spus Flutur.
Liderul democrat liberal a dat asigurări că această revenire a salariilor la nivelul din 2012 se va materializa în perioada următoare, fără să avanseze o dată precisă, reamintind că în 2011 s-au recuperat 15% din aceste diminuări salariale.
Flutur a dezavuat atitudinea opoziţiei care critică măsura de revenire a salariilor bugetarilor la cuantumul din 2010.
"Sigur că opoziţia critică şi dacă nu majorezi sau nu revii la salarii, şi dacă majoreză tot critică. Până într-un loc e de înţeles, pentru că este opoziţie. Dar dintr-un loc nu mai înţeleg, pentru că limbajul duplicitar al USL, al lui Victor Ponta, care nu demult a anunţat că va veni el la putere în 2013 şi a declarat că va tăia sau va fi obligat să taie salariile înapoi a bugetarilor. E un lucru care arată duplicitatea USL şi a liderilor USL. Spun că ar susţine majorarea, dar să o facă ei. Eu cred că e un act de responsabilitate. Guvernul şi PDL, principalul susţinător al Guvernului, au luat şi măsuri grele de criză şi dacă economia o permite iau şi măsurile normale de revenire a veniturilor populaţiei la normal", a spus Flutur.