Flota de nave de război a lui Putin în Cuba este un avertisment direct pentru Biden, afirmă experţii

Submarinul rusesc cu propulsie nucleară Kazan şi alte trei nave militare ruseşti vor acosta în capitala cubaneză în perioada 12-17 iunie. (Getty Images)
Redacţia
13.06.2024

O flotă de nave de război ruseşti a intrat miercuri în apele cubaneze, în timp ce se pregătesc să desfăşoare exerciţii militare în Caraibe, potrivit Fox.

Desfăşurarea este probabil un avertisment adresat preşedintelui Biden după ce acesta a dat aprobarea ca forţele ucrainene să lovească unele ţinte din Rusia folosind armament american, potrivit analistei de informaţii strategice Rebekah Koffler, autoare a cărţii "Putin's Playbook".

Preşedintele rus Vladimir Putin îi transmite Washingtonului: "Vă putem atinge", a opinat Koffler.

"Putin vrea să fie aproape de teritoriul SUA în acest moment, când criza dintre Rusia şi Ucraina se află pe o traiectorie extrem de escaladată - având în vedere autorizaţia lui Biden pentru Ucraina. Dacă ceva nu merge bine şi Ucraina loveşte ţinte critice în Rusia, în apropierea unor oraşe importante, armata rusă le poate permite cubanezilor să lovească ţinte din interiorul SUA sau să lovească obiective americane", a spus ea.

Trei nave de război ruseşti au ajuns miercuri în Golful Havana din Cuba, fiind întâmpinate cu un salut de 21 de salve de tun.

Un submarin cu propulsie nucleară era aşteptat să ajungă, de asemenea. Rusia a declarat că submarinul, Kazan, nu transportă arme nucleare.

Navele au venit după ce Putin a sugerat că ar putea autoriza lovituri asupra SUA prin intermediul unor ţări proxy, ceea ce, potrivit lui, este exact ceea ce face SUA în Ucraina.

"Mai presus de toate, navele de război reprezintă un avertisment pentru Washington că este neplăcut atunci când un adversar se amestecă în apropierea ta din străinătate. De asemenea, le aminteşte prietenilor Rusiei din regiune, inclusiv adversarilor SUA Cuba şi Venezuela, că Moscova este de partea lor", a declarat Benjamin Gedan, director al programului pentru America Latină la think tank-ul Wilson Center, cu sediul la Washington.

Putin a ameninţat chiar săptămâna trecută că va furniza arme vecinilor apropiaţi ai SUA.

"Dacă [SUA] consideră că este posibil să livreze astfel de arme în zona de luptă pentru a lansa lovituri pe teritoriul nostru şi a ne crea probleme, de ce nu avem dreptul să furnizăm arme de acelaşi tip în unele regiuni ale lumii, unde pot fi folosite pentru a lansa lovituri asupra instalaţiilor sensibile ale ţărilor care fac acest lucru Rusiei?", a întrebat el.

Preşedintele Biden a aprobat la sfârşitul lunii mai utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane pentru a lovi ţinte pe teritoriul Rusiei. Ucraina a avut de suferit în bătălia de uzură împotriva forţelor ruse, nereuşind să asigure progrese prin contraatacuri. Biden a aprobat, de asemenea, ca Batalionul Azov al Ucrainei să folosească armament furnizat de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor