Flashmob la Chişinău: surpriză pentru parlamentari de Ziua Constituţiei

(photos.com)

La 21 de ani de la adoptarea Constituţiei R. Moldova, un tricolor imens a fost întins în faţa Parlamentului de către un grup de tineri, membri ai Platformei civice Onoare, Demnitate şi Patrie (PCODP).

Tinerii au venit cu pancarte pe care scria: „ Art. 13: 1) Limba de stat a Republicii Moldova este româna”, încercând, prin gestul lor, să amintească parlamentarilor că în Moldova, limba oficială este, de fapt, româna.

Potrivit ziarulnational.md, cei prezenţi la eveniment au scandat „Limba română, unica stăpână” şi au cântat „Aceeaşi limbă, aceeaşi ţară, români am fost cu toţi odinioară”, sugerând astfel necesitatea modificării articolului 13 din Constituţie, potrivit căruia limba de stat a R.Moldova ar fi cea „moldovenească”.

Vlad Bileţchi, preşedintele Platformei care a organizat flashmob-ul, a menţionat că manifestanţii au dorit să „aducă în dar” Constituţiei, de ziua ei, limba română, de comun acord cu poziţia Academiei de Ştiinţe din Moldova şi cu decizia Curţii Constituţionale, potrivit cărora limba vorbită în R. Moldova este româna.

„Vrem restabilirea adevărului istoric”, a punctat Bileţchi, precizând că tot miercuri, în România s-a sărbătorit Ziua Imnului „Deşteaptă-te, române”, fiind cândva şi Imnul Moldovei dar înlocuit în 1995 cu " Limba noastră".

În opinia vicepreşedintei PCODP, Corina Bezer, înainte de adoptarea Constituţiei, care a fost votată de 101 deputaţi, normal ar fi fost să fie organizat un referendum, la care să-şi exprime fiecare cetăţean părerea referitor la limba de stat a ţării.

Cu această ocazie, premierul interimar Natalia Gherman, a venit cu un mesaj de felicitare adresat Constituţiei. „Astăzi, Constituţia ţării inspiră credinţa naţiunii că avem un stat de drept, unde domină legea şi sunt respectate drepturile fundamentale ale omului. Constituţia ţării nu este ceva imuabil, ea urmând să se adapteze la evoluţiile şi transformările politice, economice şi sociale ale ţării pe care o guvernează”, subliniază Gherman.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.