Fiul Preşedintelui Surinamez, Desi Bouterse, arestat în Panama.

Desi Bouterse, in Paramaribo, 13 octombrie 2009.
Desi Bouterse, in Paramaribo, 13 octombrie 2009. (Louis ALFAISIE / AFP / Getty Images)
Zachary Stieber
01.09.2013

Pe data de 29 august, a fost arestat în Panama Dino Bouterse, fiul preşedintelui surinamez Desi Bouterse. Autorităţile americane au raportat arestarea acestuia la data 30 august şi l-au adus pe Dino la New York.

Fiul cel mic al familiei Bouterse este acuzat de trafic de droguri şi de încălcarea legii armelor de foc. În anul 2005, acesta a fost condamnat la opt ani de închisoare de statul Surinamez pentru trafic de droguri şi trafic de arme, ispăşind doar o parte din pedeapsă.

Bouterse, acum în vârstă de 40 ani, se confruntă cu acuzaţiile federale aduse în Districtul de Sud al New York-ului. Din luna decembrie 2011, acesta a introdus ilegal cocaină în Statele Unite, împreună cu Edmund Quincy Muntslag. De asemenea, în momentul reţinerii de către brigada anti drog, acesta a mai fost acuzat şi de posesia unei arme anti tanc.

Actul de acuzare arată că Bouterse a fost implicat în contrabandă, trasportând o valiză plină cu 10 kg de cocaină la bordul unui avion comercial din Surinam spre Caraibe, la sfârşitul lunii iulie.

"Bouterse este un important traficant de droguri care se află în posesia unor arme periculoase”, informează Derek Maltz, agentul special al US Drug Enforcement Agency într-o declaraţie. "Bouterse are o istorie în traficul de droguri şi de arme, în anul 2005 fiind condamnat pentru infracţiuni similare în Surinam, ţara sa de origine. Mulţumită reţelei noastre extinse de aplicare a legii şi a informatorilor din întreaga lume, DEA şi partenerilor noştri, punem capăt acestei conspiraţii a traficului de droguri. Bouterse şi Munstlang vor fi judecaţi în Statele Unite”, mai declară acesta.

Bouterse a pledat vineri nevinovat, în faţa judecătorului tribunalului din Manhattan, James Francis al IV-lea. Bouterse şi Munstlang sunt originari din Surinam şi riscă o pedeapsă pe viaţă.

Procurorii federali au declarat ca Muntslag a fost arestat joi, în insula Trinidad din Caraibe. Ei au mai cerut ca Bouterse să fie reţinut, iar cererea acestora nu a fost respinsă imediat.

Christopher Flood, avocatul lui Bouterse, a refuzat să comenteze în afara curţii de judecată. O audiere a fost stabilită pentru 9 septembrie.

Bouterse a fost înregistrat în timp ce negocia o afacere, lucru ce a dus la arestarea sa.

Conform unei declaraţii a guvernului, Bouterse a fost arestat la aterizarea sa pe cel mai mare aeroport internaţional din Panama, în urma unui aparent zbor personal de afaceri, dinspre Statele Unite.

Preşedintele Desi Bouterse a declarat pentru AFP: "Am fost informat, dar pentru moment mă voi concentra pe Summit-ul UNASUR."

Dino Bouterse este un potenţial succesor al Preşedintelui Desi Bouterse, transmite publicaţia Olandeză NOS. Arestarea sa vine într-un ”moment dureroros” pentru preşedinte, care găzduieşte mai mulţi şefi de stat americani. Aceştia s-au adunat în ţară pentru transferul conducerii Uniunii Naţiunilor Sud-Americane, statutului Surinam.

NOS mai relatează: ”era un secret cunoscut” faptul că Dino era urmărit de agenţiile externe.

Desi Bouterse a condus o lovitură de stat şi este un fost traficant de droguri condamnat. El a fost ales preşedinte în iulie 2010. La scurt timp după inaugurarea lui la preşedenţie, Bouterse şi-a numit fiul în postul de directoral Grupului Anti Terrorist din Surinam, atrăgând astfel critici dure din partea deputaţilor din opoziţie care îşi exprimau îngrijorarea asupra lipsei unui cadru legal pentru funcţionarea grupului.

În 2011, oficialii Grupului Anti Terrorim au fost criticaţi, când aceştia s-au pretins poliţişti şi au ucis doi oameni suspectaţi pentru mai multe crime violente.

Înainte de numirea sa, Dino Bouterse a fost acuzat de către autorităţile surinameze pentru diverse infracţiuni.

În august 2002, procurorii din Surinam l-au acuzat pe Dino Bouterse de furtul a 50 de arme ale serviciului de informaţii al guvernului. In acel moment, poliţia îl acuzase pe Bouterse că a fugit în Curacao pentru a evita arestarea, deşi tatăl lui declarase că acesta a călătorit pentru afaceri personale.

Un an mai târziu, procurorii au renunţat la acuzaţii, invocând o lipsă de dovezi .

În septembrie 2004, poliţia l-a reţinut din nou pe Bouterse, după sechestrarea unui număr mare de arme de asalt, muniţie şi 1 kg de cocaină găsite într-un magazin auto.

Acesta a fost condamnat la opt ani de închisoare în august 2005, după ce un judecător l-a găsit vinovat de conducerea unui grup infracţional care se ocupa cu traficul de cocaină, arme ilegale şi autoturisme de lux furate.

Tatăl lui Dino este o figură controversată care a fost condamnat la închisoare pentru trafic de cocaină. Dar a fost condamnat în Olanda şi nu a făcut niciodată închisoare. Europol are de asemenea un mandat de arestare pentru acesta, dar fiind preşedinte, este imun acelui mandat.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Haga a declarat pentru Reuters că Olanda nu este implicată în arest.

"Este o chestiune între Statele Unite şi Surinam", a declarat acesta. Olanda nu cunoştea motivele arestării lui, dar ministerul a afirmat într-un comunicat că urmăreşte evoluţia cazului său îndeaproape.

Surinam se găseşte în nordul Americii de Sud, deasupra Braziliei, alături de Guyana Franceză şi Guyana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor