Firma lui Videanu, după ce a fost menţionată în ancheta Recorder: Suntem consternaţi de modul în care propagaţi acuzaţii

.
. (basilica.ro)

Intr-un drept la replică publicat pe site-ul basilica.ro, firma Theda Mar – Marmosim, condusă de familia fostului ministru Adriean Videanu susţine că lucrările executate de aceasta la Catedrala Mântuirii Neamului nu ar avea nicio legătură cu apartenenţa politică a patronului.

Semnatarii dreptului la replică prezintă o stufoasă şi elaborată explicaţie cu detalii tehnice, reproşând totodată jurnaliştilor de investigaţie de la Recorder, care au realizat materialul intitulat „Clanul Marelui Alb”, că nu ar fi colectat “informaţii reale prin mijloace directe şi documentate care să ofere un termen de comparaţie corect”.

“Din păcate, este o lamentabilă eroare pentru jurnalismul de investigaţie din România. […] În concluzie, enunţul Recorder nu este doar nefondat, dar aduce prejudicii de imagine unei companii care acţionează independent pe o piaţă liberă conform unor principii sănătoase de business şi folosind expertiza tehnică necesară într-un proiect de o înaltă complexitate tehnică”, se arată în textul publicat pe basilica.ro.

Redam parţial dreptul la replică:

Aducem la cunoştinţă opiniei publice că grupul de societăţi Theda Mar – Marmosim îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu de peste 50 de ani, în cadrul societăţilor noastre activează profesionişti de excepţie, începând de la muncitorii ce lucrează în carierele de piatră, unităţile de procesare, maeştrii pietrari din atelierele de cioplitorie şi şlefuitorie, continuând cu ingineri proiectanţi, arhitecţi, artişti plastici, economişti, ingineri de şantier, montatori, personal logistic şi auxiliar. Toţi aceştia au participat la execuţia a numeroase proiecte de referinţă, atât în ţară cât şi în străinătate.

Menţionăm totodată că societatea noastră a început colaborarea cu Patriarhia Română în anul 2018, la trei ani după ce domnul Adriean Videanu şi-a încheiat activitatea politică, iar modul în care s-au derulat discuţiile de negociere şi stabilire a termenilor contractuali a fost rolul activităţii unei echipe de profesionişti, începând cu arhitecţii şi proiectanţii noştri, managerii de proiect şi montaj.

Alăturarea pe care doriţi să o insinuaţi are singurul scop de a discredita în mod eronat şi intenţionat o colaborare, având singurul obiectiv de a face „rating”.

Suntem mândri şi onoraţi că avem ocazia să participăm la construirea acestui monument arhitectonic care în opinia noastră şi a specialiştilor în domeniu, este o lucrare de operă similară şi de aceeaşi importanţă cu alte asemenea monumente care sunt considerate puncte de reper mondial şi obiective de interes turistic, cum ar fi Catedrala San Pietro – Vatican, Catredala Notre Dame – Paris, Domul din Milano, Catedrala Sagrada Familia – Barcelona, Catedrala Sfântul Ştefan – Viena, etc.

Suntem consternaţi de modul în care aţi ales să propagaţi acuzaţii şi evaluări asupra unor categorii de lucrări fără a le susţine cu expertiză tehnică de specialitate. Ne exprimăm dezamăgirea asupra lipsei de claritate şi de dorinţă de a înţelege nivelul de complexitate pe care o astfel de construcţie îl implică, prin contactarea unor specialişti avizaţi în domeniu.

Toate lucrările de piatră realizate, aşa cum s-a menţionat de altfel şi în articolul Recorder, sunt lucrări extrem de complexe, ce au necesitat sute de ore de proiectare de specialitate, omologări speciale şi agrementări tehnice, teste de rezistenţă, încercări speciale in situ, inspecţii şi recepţii de materiale la furnizorii de materie primă. Uneori a fost necesar să ne deplasăm în zone cu risc, certificări pentru piesele metalice, subansamblele şi auxiliarele folosite, selecţie specială şi premontaje. Cu alte cuvinte, fiecare aranjament alcătuit din mai multe elemente constituie un obiect de artă care nu se poate realiza decât mobilizând resursele şi expertiza unei întregi echipe într-un mod susţinut, pe o perioadă îndelungată.

Toate elementele ornamentale sculptate în piatră sunt atent studiate şi documentate. Fiecare dintre ele are o semnificaţie şi o simbolistică aparte, specifică spectrului bisericesc şi, pentru a putea fi propuse spre aprobare, au fost necesare mii de ore de analiză de detaliu având ca subiect stiluri arhitectonice, ansambluri specifice, construcţii, elemente ornamentale etc.

Ne-a bucurat decizia Patriarhiei Române de a opta pentru companii cu acţionariat integral românesc, folosind materiale autohtone şi susţinând totodată prin aceasta economia naţională. Astfel, pentru a susţine acest proiect închinat Eroilor Români şi pentru a putea asigura calitatea şi cantitatea necesare derulării lucrărilor la Catedrală, încă de acum trei ani, societatea noastră a renunţat la toate exporturile de marmură de Ruşchiţa – selecţia Muse Champagne, care reprezintă cea mai bună calitate din zăcământul de marmură de Ruşchiţa. Pentru acest material, Muse Champagne, care reprezintă maxim 2% din totalul cantităţii extrase din cariera de piatră, societatea noastră şi-a asumat oferirea unei garanţii de 40 de ani!!! Nu ştim dacă autorul articolului înţelege ce presupune asumarea unei astfel de garanţii la nivel de business şi a implicaţiilor şi responsabilităţilor ce decurg din acest lucru.

Aşadar, în cele de mai jos vom prezenta punctul nostru de vedere asumat şi argumentat tehnic pentru fiecare afirmaţie considerată lacunară şi maliţioasă pentru a discredita activitatea unor întregi echipe de experţi”.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne