Firea, greu de demis. Petiţie online pentru atacarea "legii referendumului local" la CCR

Cetăţenii sunt îndemnaţi să se mobilizeze şi să-i ceară - electronic - lui Victor Ciorbea să sesizeze CCR cu privire la faptul că legislaţia privind referendumul local este neclară, imprecisă, imprevizibilă şi, pe cale de consecinţă, neconstituţională.
Gabriela Firea (Mihut Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
24.01.2018

Deşi dreptul de a declanşa un referendum local pentru demiterea primarului este prevăzut de lege, în comunităţile mari acest lucru a devenit practic imposibil. Aşadar, exercitarea suveranităţii prin referendum este practic interzisă prin lege, susţin mai multe organizaţii ale societăţii civile, care au lansat o petiţie pe internet prin care Avocatului Poporului i se cere să atace la CCR "Legea privind referendumul local pentru demiterea primarului".

"Solicităm Avocatului Poporului prin instituţia pe care o reprezintă să ridice excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 70 alin. (1) şi (4) şi a art. 55 alin. (3) şi (6) din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale", precizează campania ”Bucureşti fără ei” susţinută de: Asociaţia România fără ei, Fundaţia Eco-Civica, Miliţia Spirituală, Corupţia Ucide, #Rezistenţa, #Insist, #văvedem din Bucureşti.

Potrivit iniţiatorilor petiţiei care, reamintim, au demarat acum câteva luni un demers de strângere de semnături pentru organizarea unor referendumuri vizând demiterea Gabrielei Firea, a primarilor de sector şi consilierilor generali şi locali din Bucureşti, în România, legislaţia privind referendumul local este neclară, imprecisă, imprevizibilă şi, pe cale de consecinţă, neconstituţională.

"Neclară?
Pentru că reglementarea referendumului e instruită în 2 legi diferite. Deşi în legea tehnicii legislative este interzisă instituirea aceloraşi reglementări în mai multe articole/ alineate din acelaşi act normativ, ori în două acte normative diferite, în România reglementarea referendumului o găsim în legea Administraţiei publice locale 215/2001 şi în legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Imprecisă
Legea 215/2001: referendumul trebuie solicitat de 25% dintre locuitorii cu drept de vot; validat dacă se prezintă jumătate unu din locuitorii cu drept de vot
Legea 3/2000: referendumul este valabil dacă participă 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale; validat dacă 25% din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale permanente exprimă vot valabil.
E lesne de văzut cum aceste reguli sunt diferite, lucru care determină ca organizarea unui referendum local să fie foarte dificilă.

Imprevizibilă
Legea 215/2001 vorbeşte despre cetăţenii cu drept de vot în timp ce legea 3/2000 vorbeşte despre persoanele înscrise pe listele electorale permanente. Numărul cetăţenilor cu drept de vot NU este egal cu numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale permanente", se arată în textul petiţiei care poate fi accesată aici

Aşadar, dreptul de a declanşa un referendum local pentru demiterea primarului există doar teoretic, în comunităţile mari acest lucru a devenit imposibil. Exercitarea suveranităţii prin referendum este practic interzisă prin lege, concluzionează iniţiatorii petiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor