"Financial Times": Ca urmare a nerespectării statului de drept în România, UE înăspreşte condiţiile de aderare

Liviu Şerbănescu
11.10.2012

alte articole

. (The Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
11.10.2012

În urma recentelor încălcări ale statului de drept din noile state membre precum România care au subminat principiile democratice de bază ale uniunii, Uniunea Europeană va înăspri procesul de aderare pentru statele candidate, relevă "Financial Times" în ediţia electronică de joi.

Totodată, Comisia Europeană a adăugat noi măsuri de control şi standarde pentru a monitoriza progresele candidaţilor, asumându-şi puterea de a opri procedurile de aderare, dacă există dovezi că un stat candidat nu îndeplineşte reformele necesare.

De asemenea, Ştefan Fule, comisarul UE pentru Extindere, a mărturisit recent că Bruxelles-ul învaţă din greşelile făcute în cadrul procesului de aderare pentru Ungaria şi România.

"Lecţiile învăţate din aderările anterioare subliniază importanţa unei atenţii sporite asupra acestor domenii şi îmbunătăţirea calităţii procesului. Noua abordare a negocierilor în domeniul statului de drept introduce necesitatea înregistrării riguroase a implementării reformelor ce se va realiza pe întreg parcursul procesului de negociere. Reformele trebuie să fie adânc înrădăcinate şi să fie ireversibile", arată un raport al comisiei care analizează politica de extindere a UE.

Principalii vinovaţi - premierii Ponta şi Orban

Acţiunile guvernelor de la Bucureşti şi Budapesta din ultimul an au generat îngrijorare din partea Bruxelles-ului cu privire la deraierea democraţiei şi a statului de drept în România şi Ungaria, iar premierul României Victor Ponta s-a folosit de o serie de ordonanţe de urgenţă pentru a limita puterile Curţii Constituţionale în efortul său de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu.

Între timp, premierul Ungariei Viktor Orban a trecut prin Parlament o controversată lege privind libertatea presei, despre care criticii consideră că îi acordă mai multă putere de a controla libertatea de exprimare.

Chiar dacă, în ambele cazuri, oficialii europeni - inclusiv preşedintele Comisiei José Manuel Barroso - şi-au exprimat preocupările privind ameninţările la adresa statului de drept, aceştia au avut putere limitată în abordarea încălcărilor comise.

"Extinderea a fost cea mai de succes politică a UE. Însă poate (continua să fie) de succes... dacă este credibilă...nu este în interesul statelor membre, nu este în interesul statelor candidate să se alăture UE şi apoi să se confrunte cu consecinţele nerespectării pe deplin a standardelor de aderare", a declarat recent Ştefan Fule.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor