FIFA, Cupa Mondială din Qatar şi sclavii din construcţii

Iobagia postmodernă şi sclavia fără drepturi şi demnitate, alcătuiesc o imagine grotească şi ruşinoasă a viitoarei gazde a Cupei Mondiale din 2022. Qatar, ţara cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume, care este percepută a fi oaza contemporană a bunăstării, este acuzată prin intermediul Internaţional Trade Union Congress (ITUC) de publicaţia Guardian din Marea Britanie, de exploatarea dramatică şi inumană a muncitorilor străini.
Qatar, Doha: Cladiri cu apartamente nou-construite. Qatar, este în curs de dezvoltare urbană rapidă şi va găzdui FIFA World Cup în 2022. A programat o varietate de proiecte de infrastructură, inclusiv construirea de noi stadioane. (Sean Gallup / Getty Images)
Mioara Stoica
27.09.2013

Iobagia postmodernă şi sclavia fără drepturi şi demnitate alcătuiesc o imagine grotească şi ruşinoasă a viitoarei gazde a Cupei Mondiale din 2022. Qatar, ţara cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume, care este percepută a fi oaza contemporană a bunăstării, este acuzată prin intermediul Internaţional Trade Union Congress (ITUC) de publicaţia Guardian din Marea Britanie, de exploatarea dramatică şi inumană a muncitorilor străini.

În spatele construcţiei de stadioane care vor găzdui meciurile Cupei Mondiale din 2022, se află exploatarea inumană a mii de muncitori indieni, nepalezi şi pakistanezi. Potrivit ITUC (o organizaţie sindicală transnaţională), şantierele de construcţie ale infrastructurii necesare pentru a găzdui un eveniment de o asemenea magnitudine, i-ar putea costa viaţa pe 4.000 de oameni. O estimare la care se ajunge prin examinarea condiţiilor de muncă din ultimii doi ani, care a generat 1.200 de decese până în prezent, decese de multe ori atribuite unui atac de cord sau unui deces accidental.

Sondajul ITUC dezvăluie însă un adevăr diferit: zidarii lucrează la o temperatură de 50 de grade, orarele de muncă sunt fără sfârşit, în timp ce casele în care trăiesc sunt nişte ruine insalubre şi supraaglomerate. Angajatorii ştiu că în aceste condiţii nu se poate rezista pentru o lungă perioadă de timp aşa că le confiscă paşapoartele angajaţilor şi le opresc salarizarea pe luni întregi. Cazul a explodat cu violenţă atunci când 30 de constructori nepalezi s-au refugiat în ambasada ţării lor susţinând că nu sunt plătiţi şi cer să fie repatriaţi. 44 de constructori au murit în timpul verii, de asemenea, prin accidente de muncă sau de "atac de cord".

ITUC cere intervenţia imediată a FIFA

„Instituţiile din Qatar nu fac nimic pentru a rezolva această problemă, a declarat ITUC. FIFA ar trebui să trimită un mesaj puternic şi clar în Doha. Mai bine spus, ar trebui interzisă Cupa Mondială deoarece este organizată printr-un sistem de sclavie modernă cu mii de muncitori imigranţi".

Având în vedere că forţa de muncă străină din Emirat se ridică în acest moment la 1 milion două sute de mii şi este de aşteptat că va creşte cu un alt milion până în anul 2022, alarma este serioasă şi motivată.

Între timp, FIFA discută liniştită despre perioada desfăşurării Cupei Mondiale

Problema perioadei de disputare a Cupei Mondiale din anul 2022, organizată de Qatar, va fi dezbătută de Comitetul executiv al Federaţiei internaţionale de fotbal la următoarea sa reuniune, programată luna viitoare.

Agenda reuniunii executivului FIFA, care va avea loc în zilele de 3 şi 4 octombrie, publicată luni, include şi punctul "Cupa Mondială FIFA Qatar, perioada competiţiei".

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, a promis în luna iulie că va propune Comitetului executiv al forului internaţional mutarea turneului final din 2022 pe timpul iernii, pentru a se evita astfel căldurile sufocante înregistrate în lunile iunie-iulie în Qatar.

Federaţiile naţionale din Europa au căzut de acord săptămâna trecută, că ar fi "imposibilă" organizarea CM 2022 în timpul verii, aşa cum s-a stabilit iniţial, chiar dacă autorităţile din Qatar s-au angajat să construiască stadioane dotate cu aer condiţionat. De asemenea, Asociaţia cluburilor europene de fotbal s-a declarat deschisă discuţiilor legate de mutarea turneului final din 2022, însă a precizat că doreşte să fie implicată în negocieri.

Qatarul a reafirmat vineri că este capabil să găzduiască evenimentul în timpul verii, utilizând sisteme ecologice de răcire a stadioanelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor