Fidesz-ul lui Orban, acuzat că vrea să reducă la tăcere disidenţa. Un proiect de lege ar permite suspendarea cetăţeniei

Săptămâna trecută, partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria, a adoptat un proiect de lege care ar permite guvernului să retragă temporar paşapoartele ungare cetăţenilor cu dublă cetăţenie - în special celor care sunt, de asemenea, cetăţeni ai unor ţări din afara UE sau din afara Spaţiului Economic European - dacă se consideră că aceştia au acţionat „în interesul unor puteri străine” şi „au subminat suveranitatea Ungariei”, potrivit POLITICO.
David Koranyi, preşedintele Action for Democracy [Acţiunea pentru Democraţie - n.n.], afirmă că ambiţiile acestui proiect de lege sunt clare ca lumina zilei: nu este vorba despre securitatea naţională, ci despre reducerea la tăcere a disidenţei afirmă sursa citată. Este vorba despre vizarea societăţii civile, a jurnaliştilor şi a activiştilor - atât din Ungaria, cât şi din diaspora - care refuză să se alinieze premierului Viktor Orban.
Koranyi adaugă că el şi organizaţia sa au fost deja subiectul multor astfel de atacuri, fiind ţinta maşinii de propagandă a guvernului maghiar de ani de zile.
Potrivit acestuia, guvernul maghiar a comandat supravegherea ilegală, făcând pe ascuns înregistrări video şi fotografii cu David Koranyi şi familia acestuia în faţa apartamentului său din New York. Koranyi afirmă totodată că guvernul lui Viktor Orban a publicat acuzaţii nefondate în ziarele pro-guvernamentale, a lansat atacuri misogine împotriva soţiei sale.
De asemenea, a ordonat agenţiilor de informaţii maghiare, precum şi „Autorităţii pentru Protejarea Suveranităţii” — un organism de tip orwellian, modelat după aparatul represiv al preşedintelui rus Vladimir Putin — să investigheze organizaţia mea pe motiv de „securitate naţională”.
"Acum, vrea să aibă puterea legală de a şterge oameni ca mine din sufletul şi corpul naţiunii. Am mai văzut această tactică, în state autoritare precum Rusia, China şi Iran. Dar dacă această lege va fi adoptată, Ungaria ar deveni singurul stat membru al UE care ar putea revoca cetăţenia pe baza unor acuzaţii vagi şi subiective de neloialitate. Aceasta ar trimite un mesaj înfricoşător zecilor de mii de cetăţeni naturalizaţi, cu dublă cetăţenie şi maghiari din diaspora: Staţi liniştiţi sau vă pierdeţi cetăţenia.
Acesta nu este un act izolat. Mai degrabă, acesta face parte dintr-o strategie autoritară mai amplă - una care tratează democraţia, societatea civilă şi libertatea de exprimare drept ameninţări care trebuie neutralizate", acuză David Koranyi.
El a adăugat că acest lucru creează un precedent înfricoşător, deoarece libertatea de întrunire - o piatră de temelie a democraţiei - poate fi acum suspendată pe termen nelimitat pentru a reduce la tăcere opoziţia politică.
În ciuda faptului că a cucerit o mare parte a statului în ultimii 15 ani, Orban se află în prezent în urma adversarului Peter Magyar, care a organizat o campanie de „detoxifiere” a sistemului politic maghiar şi de eradicare a corupţiei. Făcând parte din familia Fidesz, criticile dure şi justificate ale lui Magyar la adresa regimului Orban au dus, fără surpriză, la fel de multe atacuri şi campanii de denigrare orchestrate de stat pe care le suport de ani de zile. Şi mai îngrijorător, există acum zvonuri că Orban ar putea încerca să-l încarcereze sau să-l împiedice să participe la alegeri.
Venind din partea unei administraţii tot mai disperate şi paranoice, toate acestea vizează drepturile cetăţenilor, justiţia internaţională şi normele democratice. Koranyi îi avertizează pe cititorii europeni că aceasta nu este o problemă exclusiv maghiară.
"Dacă o ţară membră îşi poate priva cetăţenii de drepturile lor, poate interzice exprimarea publică şi poate încălca obligaţiile internaţionale fără consecinţe, întregul proiect european este în pericol.
Blocul comunitar nu îşi mai poate permite să îşi continue strategia de jumătăţi de măsură şi avertismente. Orban a dovedit, în repetate rânduri, că răspunde doar la presiuni. De asemenea, el a vorbit deschis despre 'distrugerea' UE din interior şi, credeţi-mă, este serios în această ambiţie.
Astfel, Comisia Europeană ar trebui să lanseze, fără întârziere, proceduri de încălcare a noilor legi, deoarece acestea contrazic în mod clar tratatele UE. Blocul ar trebui, de asemenea, să redirecţioneze, fondurile suspendate, pe cât posibil, către municipalităţile maghiare, organizaţiile societăţii civile şi mass-media independente prin actualizarea instrumentului de condiţionalitate existent pentru a permite realocarea fondurilor şi a se asigura că banii contribuabililor europeni nu umplu buzunarele guvernului autoritar. Şi nu în ultimul rând, este timpul ca UE să reconsidere în mod fundamental modul în care tratează guvernele care îi subminează în mod obişnuit valorile", a mai spus preşedintele Action for Democracy.