Fetea (ACA): Crescătorii de albine să plâng de importul de miere surogat
Producătorii de miere se plâng de importul de miere surogat din ţări care nu apar pe etichetele produselor şi de faptul că, prin această concurenţă neloială, se pune presiune asupra preţului de achiziţie al mierii,a declarat sâmbătă preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).
"În România se importă o serie de surogate de miere din ţări care nu apar pe etichetele borcanelor. Din acest punct de vedere avem de suferit, deoarece este o presiune mare asupra preţurilor de achiziţie, asupra mierii româneşti", a spus preşedintele ACA România, Ioan Fetea, cu ocazia vizitei ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, la Târgul Naţional al Mierii.
Potrivit acestuia, apicultorii din România sunt afectaţi de utilizarea unor erbicide care au efect nociv asupra albinelor.
"Avem probleme cu păstrarea biodiversităţii, avem probleme privind introducerea în culturi şi în tratamente a unor erbicide care sunt cea mai mare pacoste", a mai spus Ioan Fetea.
Preşedintele Asociaţiei a declarat că România ocupă locul şapte în Europa după efectivele de albine şi deţine peste 1,27 milioane de familii de albine, faţă de nivelul înregistrat înainte de 1989 când erau peste 1,4 milioane de familii de albine.
"Sperăm ca în următorii patru-cinci ani să ajungem la această cifră din nou. România realizează între 20.000 -23.000 de tone de miere anual, din care 50% merge la export, iar 50% la consumul intern", a precizat Ioan Fetea.
"Târgul Naţional al Mierii" este organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România în colaborare cu Compartimentul de Agricultură Ecologică din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se desfăşoară în perioada 20 - 22 aprilie 2012. Târgul cuprinde şi un segment expoziţional de produse apicole ecologice "Expo Eco-Apicultura", destinat promovării acestora.