Fermieri de păsări din Coreea de Sud, loviţi de gripă aviară extrem de virulentă - tulpina H5N8

Găini
Găini (MIKE CLARKE / AFP / Getty Images)

Pe măsură ce numărul cazurilor de virus Wuhan scade uşor, după ce au atins un vârf la nivel mondial, provocând un avertisment din partea şefului OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit căruia persoanele care trăiesc în zonele afectate nu ar trebui să devină prea liniştite, o tulpină de gripă aviară "extrem de contagioasă" a călătorit din Europa în Coreea de Sud.

La câteva zile după ce un focar de gripă aviară a dus la sacrificarea a peste 10.000 de păsări în nordul Angliei - în ciuda faptului că autorităţile s-au grăbit să liniştească publicul spunând că nu există niciun risc pentru aprovizionarea cu alimente - autorităţile sud-coreene au descoperit un focar de "gripă aviară H5N8", extrem de contagioasă, la o fermă de raţe din partea de sud-vest a ţării.

Focarul, care a fost detectat în oraşul Girin-ri, la aproximativ 300 de kilometri de Seul, a ucis 19.000 de raţe.

Există alte şase ferme de păsări pe o rază de trei kilometri de ferma unde au fost găsite raţele infectate şi toate sunt inspectate.

Aproape 20 de mii de raţe au murit şi aproximativ 392 de mii de găini şi raţe din şase ferme au fost ucise, pentru a preveni răspândirea bolii, a mai declarat ministerul.

Autorităţile au emis deja un ordin de oprire a oricăror activităţi la fermele de pasări şi animale, îngheţând în acelaşi timp circulaţia produselor avicole în toată ţara timp de 48 de ore. Blocajul va dura şapte zile pentru fermele de păsări din Jeongeup, şi 30 de zile pentru fermele aflate pe o rază de 10 kilometri de la locul focarului. Nivelul naţional de alertă asupra răspândirii gripei aviare a fost ridicat la „pericol grav”.

Aceeaşi tulpină de gripă aviară a apărut la populaţiile din Germania la începutul acestui an. A lovit câţiva dintre cei mai mari producători de păsări din Europa, situaţi în Germania şi în alte zone.