Femeie arestată pentru export ilegal de tehnologie spaţială americană în China

O femeie a exportat ilegal tehnologie pentru comunicaţii timp de mai mulţi ani înainte să fi fost prinsă. Dacă va fi condamnată, femeia ar putea primi până la 150 ani de închisoare.
(Frank Chen/Getty Images)

O femeie din California a fost arestată marţi pentru achiziţionarea şi exportul ilegal de tehnologie sensibilă pentru comunicaţii spaţiale în China, potrivit Departamentului american de Justiţie.

Si Chen, cunoscută şi sub numele de Cathy Chen, este acuzată de cumpărarea şi transportul ilegal de echipamente în valoare de peste 100.000 de dolari din SUA în China în perioada martie 2013 - decembrie 2015. Dar Chen nu a obţinut licenţele corespunzătoaree pentru export cerute de legea federală.

Rezidentă a suburbiei Pomona din Los Angeles, Chen, în vârstă de 32 de ani, este de asemenea acuzată de încălcarea legii Internaţional Emergency Economic Powers Act, care controlează exportul anumitor produse şi tehnologii din SUA.

Actul de acuzare susţine că Chen a trimis materialele respective co-conspiratorilor ei din China prin Hong Kong, folosind mai multe nume false şi descriind în mod fals produsele şi valoare lor.

Pe lângă acuzaţiile legate de exportul ilegal de materiale, care includ componente pentru dispozitivele militare de bruiere a comunicaţiilor, Chen a fost acuzată de conspiraţie, spălare de bani, declaraţii false în cererea de imigrare şi folosirea unui paşaport fals.

Chen a pledat nevinovată dar, dacă este găsită vinovată, ar putea primi până la 150 ani de închisoare.