Federaţia Rusă deţine mai multe vile pe malul Lacului Snagov. Fuseseră confiscate de fosta URSS

Vila Roşie
Vila Roşie (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
28.02.2024

Aproape cinci hectare de teren şi mai multe clădiri din România, multe dintre ele monumentale, sunt în posesia Federaţiei Ruse. Dacă despre proprietăţile din Bucureşti s-a scris, mult mai puţine lucruri se ştiu despre averea ruşilor de la Snagov. Şi mai puţin se ştie despre felul în care această avere ajuns în proprietatea Moscovei, se arată într-o anchetă Europa Liberă.

Proprietăţile pe care URSS le-a avut în România, mai exact la Snagov, erau toate pe numele fostei uniuni. Schimbarea proprietarului, din URSS în Federaţia Rusă, s-a făcut prin decizia unui judecător care a decis rectificarea cărţii funciare.

Potrivit anchetei, în urma hotărârii instanţei, Oficiul de Carte Funciară a intabulat proprietăţile pe numele noului proprietar – Federaţia Rusă.

Cele patru proprietăţi din Snagov intabulate pe numele Federaţiei Ruse sunt următoarele:

  • 1999: Vila Ambasadorului,
  • 2005: Vila Adesgo, Vila Roşie şi Vila cu Stuf.

Pe 9 aprilie 1945, Vila Roşie, construită de fostul demnitar ţărănist Aurel Dobrescu, “compusă din 4-5 camere plus dependinţe”, a fost rechiziţionată de statul român, cu tot mobilierul existent, şi pusă la dispoziţia Misiunii Aliate de Control a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), până la data de 24 mai 1947.

Prin ordin al Ministerului de Interne al României, proprietatea lui Aurel Dobrescu a fost din nou rechiziţionată, pe 24 mai 1947. Trei zile mai târziu, a fost repartizată Direcţiei Sovietice de Comerţ Exterior, mai exact pusă la dispoziţia ministrului adjunct al Comerţului Exterior Sovietic în România.

În martie 1962, Consiliul de Stat al Republicii Populare Române aprobă ca atât Vila Roşie de la Snagov, cea construită de Aurel Dobrescu, cât şi Vila cu Stuf, tot de la Snagov, cu terenul total aferent de 10.560 mp, să fie date ruşilor la schimb cu o clădire din Bucureşti deţinută de URSS, în cartierul Cotroceni, pe strada Dr. Lister, nr. 63. Prin urmare, pe 12 martie 1962, Vila Roşie şi Vila cu Stuf au ajuns proprietăţi ale URSS din România.

După Revoluţia din 1989, printr-o decizie din 17 noiembrie 1995, Curtea Supremă de Justiţie l-a reabilitat pe Aurel Dobrescu – a casat sentinţa şi l-a achitat de toate acuzaţiile. Moştenitorii săi, Ioan Aurel Manoilescu şi Alexandra Maria Dobrescu, au cerut, în instanţă, restituirea Vilei Roşii.

În 2000, dosarul Dobrescu & Manoilescu a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Moştenitorii lui Aurel Dobrescu au acţionat în judecată România şi Rusia. În 2005, Curtea Europeană a declarat solicitarea lor ca fiind inadmisibilă.

Aproape 80 de ani mai târziu, în 2024, întreaga proprietate e a Federaţiei Ruse.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor