FBI: fostul preşedinte al Convenţiei Democrate ar fi vândut informaţii secrete guvernelor inamice

FBI a confirmat că date secrete au fost furate şi vândute adversarilor străini de către Imran Awan, consilier al fostei preşedinte a Convenţiei Democrate americane, Debbie Wasserman Schultz.
Debbie Wasserman Schultz
Debbie Wasserman Schultz (Andrew Burton/Getty Images)
Andrei Popescu
24.08.2017

Investigatorii suspectează că este posibil ca date sensibile şi probabil secrete ale administraţiei SUA să fi fost vândute unor guverne străine ostile pentru a şantaja membri ai Congresului american.

“Acesta este un scandal masiv, masiv”, a declarat pentru The Post un înalt oficial american familiar cu ancheta care se extinde tot mai mult, potrivit Nypost.com.

Semnalul de alarmă a fost tras în aprilie 2016 când oficiali ai securităţii cibernetice din Camera Reprezentaţilor au raportat “nereguli” în achiziţionarea echipamentelor IT. O investigaţie internă a dezvăluit furtul de proprietăţi guvernamentale în valoare de sute de mii de dolari şi, în plus, unele dovezi au indicat cinci membri ai personalului IT şi birouri ale membrilor democraţi din Congres care i-au angajat.

Dovezile au fost predate inspectorului general al Camerei Reprezentanţilor, care a descoperit atât de multe “lucruri neclare” încât a recomandat o anchetă, susţin unele surse. Ulterior, în octombrie 2016, cazul a fost predat Poliţiei Capitoliului.

Potrivit surselor, atunci când angajaţii IT suspectaţi nu au putut furniza echipamentul facturat care a dispărut, acestora nu li s-a mai permis să lucreze la reţeaua de calculatoare începând cu luna februarie.

În timpul anchetei, investigatorii au descoperit date guvernamentale valoroase despre care se crede că au fost extrase din reţea şi plasate pe servere neoficiale, declanşând o panică şi mai mare: circa 80 de birouri au fost potenţial compromise.

Majoritatea politicienilor l-au concediat pe presupusul “şef al operaţiunilor” – un membru vechi al personalului IT, Imran Awan – în luna februarie a acestui an. Dar, reprezentanta din Florida, Debbie Wasserman Schultz, fosta şefă a Convenţiei Democrate Naţionale, l-a păstrat pe Awan pe ştatul ei de plată până la arestarea acestuia în luna iulie - pe un motiv aparent nelegat de scurgerea de informaţii, şi anume fraudarea Congressional Federal Credit Union.

Timp de peste un deceniu, Awan, soţia sa, două rude şi un prieten de-al lor au lucrat pentru 30 de democraţi ai Camerei Reprezentanţilor. Cei care i-au angajat pe cei cinci suspecţi aparent au făcut o treabă superficială când i-au verificat. Fratele lui Awan, Abid, avea cazier cu mai multe infracţiuni, inclusiv o condamnare pentru conducere sub influenţa alcoolului la o lună după ce a fost angajat.

Majoritatea suspecţilor au avut o experienţă relativ redusă în domeniul IT şi, totuşi, au adunat împreună o sumă de peste 4 milioane de dolari în ultimul deceniu. Unul dintre suspecţi, un fost angajat la McDonald’s, a câştigat dintr-o dată cât un şef de personal.

“Aceşti politicieni au permis intrarea unei ameninţări interne în Cameră”, a acuzat oficialul. “Au fost furate echipamente, contribuabilii au fost jefuiţi de sute de mii de dolari şi informaţii sensibile au fost compromise şi posibil vândute în străinătate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor