FBI: Companiile americane ar putea fi ţinta operaţiunilor cibernetice iraniene

Sigla Biroului Federal de Investigaţii
Sigla Biroului Federal de Investigaţii (Mark Wilson / Getty Images)

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a avertizat companiile americane că pot fi victima operaţiunilor cibernetice ale Teheranului, ale cărui ţinte includ companii din industria militară şi energetică şi instituţiile educaţionale, a relatat sâmbătă Reuters.

Experţii din domeniul securităţii cibernetice afirmă că operaţiunea este asemănătoare cu cea dezvăluită săptămâna trecută de firma de securitate cibernetică Cylance, în cadrul căreia ar fi fost atacate organizaţii din întreaga lumea. Cylance a mai precizat că a descoperit până acum 50 de victime ale operaţiunii în 16 ţări, inclusiv în Statele Unite.

Directorul executiv al Cylance, Stuart McClure, precizat că avertizarea lansată de FBI sugerează că operaţiunea iraniană ar putea fi de fapt mult mai mare decât a putut compania să dezvăluie.

”Subliniază determinarea Iranului şi fixarea sa asupra compromiterii pe scară largă a infrastructurii” importante, a declarat McClure.

Documentul furnizat de FBI arată că hackerii au lansat atacurile de pe două adrese de IP din Iran, însă nu au atribuit sursa atacurilor guvernului iranian. Cylance crede că guvernul Iranului se află în spatele operaţiuni, însă Teheranul neagă acuzaţia.

Teheranul şi-a sporit substanţial investiţiile în capabilităţile cibernetice începând din 2010, când programul său nuclear a fost lovit de către virusul Stuxnet, despre care se crede că a fost lansat de Statele Unite ale Americii şi Israel.