Familie de români din Danemarca trăieşte un coşmar. Părinţii după gratii, de copil nu se ştie nimic. Rudele cer ajutor

Bebeluş
Bebeluş (Shutterstock)

Pentru orice cuplu de oameni normali, naşterea unui copil este o mare fericire, probabil cea mai mare fericire pe care doi oameni care se iubesc o pot trăi. Aşa ar fi trebuit să fie şi pentru Ionuţ şi Sorana Rotundu, un cuplu de români stabiliţi în Danemarca. Însă naşterea bebeluşului lor, micuţul Mathias, s-a transformat rapid într-un coşmar oribil. Cei doi au ajuns după gratii, copilul este în grija statului, iar familia celor doi este înnebunită că nu ştie nimic despre bebeluş şi cere ajutorul statului român.

Ce s-a întâmplat?

Potrivit fratelui Soranei, mama micuţului Mathias, Sorana a avut o naştere dificilă, fiind în travaliu două zile...

"Povestea a început acum o lună de zile când Sorana trebuia să nască. Ea a fost la toate controalele, căci a pierdut înainte o sarcină din motive medicale. (...) S-a dus cu dureri la spital vineri, vineri noaptea i-a făcut o injecţie de durere şi apoi au trimis-o acasă că nu avea dilataţia suficientă, cu durerile alea, a revenit înapoi sâmbătă noaptea că nu mai putea de durere... S-a dus cu maşina, că ambulanţa n-a vrut s-o ia, a ajuns la spital, a fost un travaliu de două zile, s-a chinuit foarte mult să nască copilul, la sfârşit le-a zis asistentelor că nu mai poate, şi i-au dat un cearceaf de el să tragă până iese bebeluşul", a povestit unchiul Soranei, pentru Epoch Times.

La două zile după ce a născut, Sorana a fost trimisă cu copilul acasă, deşi bebeluşul nu se simţea bine, nu mânca, vomita. Medicii i-ar fi spus însă că e normal, că bebeluşul are colici, a mai povestit Beniamin, fratele Soranei.

Apoi a început coşmarul, copilul a început să plângă încontinuu, zi şi noapte, nu mânca, scădea în greutate. La Sorana şi Ionuţ a venit moaşa care îi spunea mereu că nu e motiv de îngrijorare, spune Beniamin, fratele Soranei.

"Copilul meu are ceva, nu ia în greutate, nu poate să doarmă", îi spunea - potrivit lui Beniamin - Sorana moaşei care o încuraja spunându-i că e de la colici şi în câteva zile o să treacă.

Situaţia s-a înrăutăţit însă, bebeluşul plângea până se învineţea la faţă şi mama a tot sunat la ambulanţă. Însă, potrivit lui Beniamin, părinţii bebeluşului au fost întrebaţi dacă cel mic are febră şi când li s-a spus că nu, au refuzat să trimită ambulanţa. Când părinţii au insistat că vin ei la urgenţă cu copilul, li s-a spus că vin degeaba şi să îşi facă o programare pentru analize. Părinţii au sunat să facă programare şi li s-a făcut pe 1 şi pe 2 februarie. Nu au mai ajuns însă la analize...

Luni dimineaţa, pe 31 ianuarie 2022, copilul a făcut o criză urâtă - mişcări necontrolate ale mâinii, ale unui picior şi dat din cap, şi părinţii au sunat disperaţi la ambulanţă. Finalmente, ambulanţa a venit şi copilul a fost dus la spitalul Esbjerg, unde ar fi fost diagnosticat cu hemoragie craniană.

Potrivit familiei, Mathias a fost transferat rapid la Spitalul din Odense, iar medicii, după ce au pus diagnosticul de hemoragie craniană, au anunţat poliţia pentru a stabili dacă copilul s-a născut cu ceva probleme sau s-a întâmplat ceva pe parcurs. Cei doi soţi au fost arestaţi şi poliţia face o anchetă pentru a se verifica dacă şi-au agresat copilul.

De atunci, familia Soranei şi a lui Ionuţ umblă înnebunită să afle despre soarta lor şi, mai ales, despre a bebeluşului, În pofida tuturor eforturilor lor n-au reuşit să ia legătura cu cei doi şi nici să afle informaţii despre starea de sănătate a bebeluşului, singurul răspuns care li s-a dat fiind că datele sunt confidenţiale.

Deşi cred că Sorana şi Ionuţ n-au nicio vină pentru ce li s-a întâmplat rău bebeluşului şi îi consideră pe cei doi părinţi foarte buni, familia celor doi înţelege că poliţia trebuie să îşi facă datoria şi să desfăşoare ancheta care se impune în astfel de cazuri. Vrea însă să dea de micuţul Mathias şi să îl ia acasă, în România, unde să fie crescut de bunici şi de cei care îl iubesc, în loc să stea în grija statului danez.

Ajutată de comunitatea Voluntari în Europa, condusă de Adriana Mureşan, familia Soranei şi a lui Ionuţ au reuşit să aibă o întâlnire cu ambasadorul României în Danemarca, care le-a promis sprijnul.

"Nu ştim absolut nimic, astăzi am avut o întâlnire cu ambasadorul României în Danemarca, au zis că ei sunt de partea noastră şi ne susţin. (....) Nimeni nu ne-a spus oficial că Mathias trăieşte", s-a plâns Beniamin.

Până la veşti despre copil (deocamdată ambasada noastră în Danemarca ar fi comunicat că dacă ar fi fost ceva rău cu copilul familia ar fi fost anunţată, de unde se poate deduce că micuţul Mathias este în viaţă şi spitalizat) familia caută un avocat în Danemarca specializat pe Protecţia şi Drepturile Copilului şi Drepturile Omului care îi poate ajuta în demersurile pentru repatrierea bebeluşului, înainte ca el să fie dat în plasament sau adopţie de către statul danez, care acum are tutela.

Apropiaţii familiei ne-au mai rugat să menţionăm că Sorana are studii de psihologie, nu este deci o femeie needucată şi care să nu-şi poată înţelege şi controla emoţiile şi pornirile.

Redacţia noastră luat legătura cu MAE pentru mai multe informaţii. Vom reveni cu ele când ne vor parveni.

Later Edit - Ce spune MAE despre situaţie

Referitor la solicitarea dumneavoastră, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Copenhaga a fost notificată, la data de 2 februarie 2022, de către un cetăţean român, cu privire la situaţia deosebită în care se află alţi trei cetăţeni români, membri de familie ai acestuia, pe teritoriul Regatului Danemarcei.

În dialogul cu reprezentanţii ambasadei, persoana în cauză a menţionat că doi cetăţeni români, soţ şi soţie, rezidenţi în Regatul Danemarcei, au fost reţinuţi de către autorităţile daneze şi se află în custodia a două centre de detenţie diferite. Copilul minor al celor doi soţi a fost internat, la data de 29 ianuarie 2022, într-o unitate medicală, fără ca familiei să îi fie furnizate ulterior informaţii cu privire la starea de sănătate a acestuia.

În acest context, reprezentanţii ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile daneze, în vederea obţinerii unor informaţii oficiale cu privire la situaţia juridică a celor doi cetăţeni români reţinuţi şi starea de sănătate a minorului, precum şi detalii suplimentare cu privire la acest caz.

Potrivit datelor preliminare comunicate ambasadei de către poliţia daneză, minorul este în prezent internat în spital, fiind însoţit şi supravegheat de o persoană desemnată de către municipalitatea daneză. La recomandarea medicilor, autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital. Părinţii minorului au fost reţinuţi pentru o perioadă iniţială de 4 săptămâni, fără dreptul de a vedea minorul, fiindu-le desemnaţi avocaţi din oficiu.

Reprezentanţii ambasadei au făcut demersuri pentru stabilirea unui contact direct cu medicii care supraveghează minorul, însă, până la acest moment, nu au fost obţinute informaţii concrete cu privire la unitatea medicală unde se află acesta. Totodată, MAE informează că Ambasada României la Copenhaga a întreprins demersuri oficiale pe lângă poliţia daneză, pentru obţinerea unor informaţii complete cu privire la unitatea medicală în cauză, starea de sănătate a minorului, pentru intermedierea unui contact direct al ambasadei cu persoana desemnată de către municipalitate să-l însoţească pe perioada spitalizării şi pentru stabilirea unui contact, respectiv vizitarea, celor doi cetăţeni români reţinuţi.

Ambasada României la Copenhaga continuă dialogul cu autorităţile daneze şi cu cetăţeanul român care a contactat misiunea diplomatică, acordând asistenţă consulară conform competenţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne