FADERE: Peste 30% dintre românii din Diaspora nu au documente de şedere şi nu pot vota
Preşedintele FADERE, Daniel Ţecu, susţine că peste 30% dintre românii din Diaspora nu au documente de şedere, astfel că nu vor putea vota la 9 decembrie, şi cere Guvernului să permită votul doar pe bază de paşaport sau carte de identitate.
”Ca urmare a nenumăratelor cereri venite din partea românilor care trăiesc şi lucrează în străinătate, FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa) cere Guvernului României să anuleze de urgenţă obligativitatea prezentării altui document în afara paşaportului sau cărţii de identitate la secţiile de votare din străinătate. Românii din Europa nu se vor lăsa umiliţi din nou de către propriul guvern, atât timp cât autorităţile statelor pe teritoriul cărora locuiesc respectă toate prevederile acquis-ului comunitar, inclusiv dreptul la liberă circulaţie şi rezidenţă”, se arată într-un comunicat al preşedintelui FADERE, Daniel Ţecu.
”Mai mult de 30% dintre românii din Diaspora nu au documente de şedere, cum este cazul Marii Britanii unde, în ciuda faptului ca românii se confruntă cu restricţii pe piaţa muncii, dacă doresc să lucreze ca angajaţi având nevoie de o autorizaţie, studenţii şi antreprenorii nu sunt obligaţi sa aibă document de şedere. În Spania peste 300.000 de români care pe data de 21 Iulie 2011 nu au fost înregistraţi la birourile de muncă, au probleme serioase la înnoirea documentului de şedere, autorităţile spaniole condiţionând eliberarea documentului de dovada unei sume de 6.000 de euro. Din această cauză, mulţi dintre ei nu şi-au mai reînnoit documentele de şedere. Nici în Statele Unite, numărul românilor fără rezidenţă nu este deloc de neglijat, existând persoane care locuiesc acolo de 10-15 ani şi care, din cauza sistemului de imigrare foarte complicat, nu au reuşit sa obţină documentul de rezidenţă”, se mai precizează în comunicat.
”Este inadmisibil ca Asociaţiile de români şi liderii românilor din diaspora să lucreze pentru a convinge românii să iasă la vot în timp ce Guvernul României, pe lângă numărul secţiilor de votare insuficient, să introducă încă o regulă ca să îngreuneze votul. Reamintesc Guvernului României că este dator să asigure dreptul la vot oricărui cetăţean român indiferent unde se găseşte el”, a declarat preşedintele FADERE, Daniel Ţecu.
Românii din afara ţării pot vota dacă au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv şi dacă pot face dovada că au domiciliul sau reşedinţa în statul respectiv.