Facebook in impas la poarta Chinei?
Facebook, cea mai mare retea sociala din lume, se pregateste, conform rapoartelor, sa intre in China - iar intrarea sa ar putea lua forma unui joint venture1 cu cel mai mare motor de cautare chinez, Baidu.
Baidu insa nu a ajuns sa fie cel mai mare motor de cautare din tara fara o cooperare stransa cu Partidul Comunist Chinez. In cazul in care compania Facebook va intra in China, se pune intrebarea: cum va evita sa fie atrasa in reteaua de cenzura de control activ al informatiei.
Poate o companie fondata pe principii ca sinceritatea si conectivitate sa prospere intr-o piata caracterizata printr-o propaganda la toate nivelurile si control absolut?
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a vizitat China pe 24 decembrie 2010 si s-a intalnit cu executivii a patru corporatii majore chineze de IT, anume Baidu, China Mobile, Sina si Alibaba. La putin timp dupa plecarea lui, Goldman Sachs a investit 450 de milioane de dolari in Facebook, deja (supra) evaluata 50 de miliarde de dolari, conform unui raport Dealbook din New York Times.
Problema iminenta pe care o va intalni Facebook, pe masura ce va lua in considerare intrarea in China, este: se va supune cenzurii internetului impusa de regimul comunist chinez?
Regimul de la Beijing este un inamic total al libertatii de expresie. Cu toate ca Facebook ar putea incerca sa intre pe piata cu intentii bune, ar putea ajunge un alt Google: la inceput sa faca compromisuri, apoi sa refuze, iar in final sa iasa strivit si plin de vanatai.
Daca Facebook face concesii de cenzura (de exemplu, sa nu permita utilizatorilor sa isi declare apartenenta la anumite cai spirituale, cum ar fi Falun Gong), isi va trada propria ideologie. Dar Partidul-Stat nu permite cetatenilor chinezi sa se exprime liber oriunde pe internetul chinez - asadar cum va evita Facebook aceasta cenzura?
Pana acum nicio companie nu a putut monopoliza piata retelelor sociale din China. Renren, cea mai mare retea sociala din China, cunoscuta drept Facebook-ul Chinei, s-a cotat la bursa din New York pe 4 mai. Actiunile sale au crescut cu 50% in prima zi, dar au cazut cu 30% in ziua urmatoare si au ajuns sub pretul initial pe 11 mai.
Aceasta volatilitate a fost vazuta recent si in actiunile de internet ale Chinei, incluzand Youku, Dangdang si Qihoo 360. Va fi oare compania Facebook mai dezirabila in ochii investitorilor dupa ce va intra in China?
Protejarea datelor private este o alta zona problematica. Unul din bunurile cele mai de valoare ale Facebook este faptul ca sute de milioane de oameni isi pun increderea in faptul ca informatiile personale sunt private. Dar functionarea sa in China ar putea forta dezvaluirea informatiilor utilizatorilor si punerea lor la dispozitia autoritatilor chineze - iar asta ar putea duce la prabusirea imaginii sale publice.
Cantitatea enorma de informatii colectate de Facebook l-ar putea transforma intr-o alta unealta din arsenalul deja avansat al fortelor chineze de securitate publica pentru a monitioriza si urmari dizidentii.
Dupa ce a intrat in China, Google a decis sa nu faca parteneriat cu o anumita companie locala. Asta dus la excluderea sa de sub ‘umbrela’ birocratiei Partidului Comunist, dar a insemnat si ca a avut un punct de vedere independent.
Cea mai mare intrebare pentru companie, dintr-o perspectiva de business, este cum va castiga efectiv un segment semnificativ pe piata, avand in vedere avansul de cativa ani al companiilor chineze – care sunt constranse sa se conbformeze cu controalele de informatii ale regimului - pentru a-i depista si prinde pe utilizatori. Facebook are de asemenea asociatii politice pro-Occidentale. Poate oare sa reuseasca?
Avand de infruntat asemenea probleme comerciale, etice si de PR, Facebook ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa-si puna piciorul in China.
1. Joint Venture – un acord de afaceri in care ambele parti cad de acord sa dezvolte, pe o durata limitata de timp, o noua entitate cu active noi. Amandoua vor detine controlul asupra entitatii si, in consecinta, vor imparti castigurile, cheltuielile si activele.