F16 ar putea înlocui Mig-urile armatei române
alte articole
România ar putea cumpăra avioane folosite, de tipul F16, de la portughezi. După cum a declarat pentru TVR şeful statului major, generalul Ştefan Dănilă, Portugalia are deja 9 aparate pregătite, care ar putea fi livrate României. Discuţiile pe această temă au avut loc la Comitetul militar al NATO de la Sibiu.
Un calcul făcut de specialiştii din Ministerul Apărării Naţionale (mapn) arată că România ar putea folosi aparatele de la portughezi încă 20 de ani, dacă fiecare avion va zbura cel mult 200 de ore pe an. Ţinând cont că aparatura de bord a Mig-ului 21 Lancer este destul de avansată, piloţii români ar putea face trecerea pe F16 relativ repede.
Pentru operarea avioanelor primite de la portughezi, antrenamentul piloţilor, modernizarea pistelor şi piese de schimb, România ar plăti în jur de jumătate de miliard de dolari
Generalul Dănilă, şeful Statului Major General (SMG), a mai spus că în aceşti bani intră şi modernizarea infrastructurii. Numai că România are doar două baze aeriene care pot susţine astfel de activităţi, la Feteşti-Borcea şi la Câmpia Turzii. Aerodromul din Ardeal a fost deja modernizat, el primind în ultimii ani mai multe delegaţii din străinătate, inclusiv F16 operând acolo în cadrul exerciţiilor, în timp ce cel de la Feteşti este inclus de mai mulţi ani în planul de modernizare, lucrările urmând a începe în curând. Potrivit sursei citate, şeful SMG a mai susţinut că avioanele cumpărate la mâna a doua din Portugalia ar putea fi folosite de România abia din 2017, având nevoie de cel puţin 4 ani de lucrări pentru a deveni operaţionale. În urmă cu 3 ani, SUA au oferit 24 de F16 la mâna a doua, dar mai noi decât aparatele portugheze, pentru un miliard de dolari, în timp ce suedezii de la Saab au oferit 24 de Gripen noi pentru un miliard de euro.
Aviaţia de vânătoare riscă să rămână fără aparate în condiţiile în care Mig-ul 21 Lancer aproape şi-a epuizat resursa de zbor. În momentul de faţă, România mai are operaţionale câteva zeci de avioane supersonice Mig 21 Lancer, însă acestea au ajuns la finalul resursei şi trebuie retrase de la zbor în următorii doi-trei ani. Iniţial, România a intenţionat să aleagă un nou multirol dintre Saab 39 Gripen, F16 nou şi Eurofighter Typhoon. Oficialii mapn susţin că ar putea merge pe varianta avioanelor folosite din cauza lipsei banilor.