Experţi străini vor ancheta evenimentele din 6 mai 2012, din Rusia
Organizaţii internaţionale de apărare a drepturilor omului au înfiinţat o comisie menită să ancheteze evenimentele din piaţa moscovită Boltnaia, de la 6 mai 2012, potrivit unui comunicat de presă preluat de Lenta.ru.
Comisia a fost înfiinţată de opt organizaţii, între care Amnesty International şi Human Rights Watch. După cum se precizează pe site-ul comisiei, din grupul de experţi fac parte opt persoane din Marea Britanie, SUA, Polonia, Republica Moldova, Kazahstan şi Ucraina. Dintre acestea, patru sunt membri ai consiliului de experţi al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) privind libertatea reuniunilor.
Experţii comisiei internaţionale vor trebui să evalueze acţiunile poliţiei, ale organizatorilor şi participanţilor la protestele din acea dată. După cum precizează cotidianul Vedomosti în ediţia din 29 aprilie, comisia va trebui să răspundă la patru întrebări: a fost mitingul din piaţa Boltnaia o acţiune paşnică, pot fi considerate acele evenimente drept violenţe în masă, a fost reacţia poliţiei una întemeiată şi proporţională, cum ar trebui evaluate acţiunile activiştilor înşişi?
În ancheta lor, experţii străini vor utiliza informaţiile oferite de martori, declaraţiile autorităţilor, fotografii şi filmări video, precum şi materiale strânse de organismele de apărare a ordinii publice. În timpul activităţii sale, comisia se va sprijini pe normele internaţionale pe care Rusia s-a obligat să le îndeplinească, precum şi pe experienţa altor asemenea acţiuni. În speţă, se va ţine cont de evenimentele produse în Belarus după alegerile prezidenţiale din 2009, de împrăştierea taberelor 'Occupy Wall Street' din SUA, în 2011, de protestele din Irlanda de Nord.
Potrivit Vedomosti, un prim raport al comisiei ar urma să fie prezentat în iunie 2013. După cum subliniază cotidianul, oricare ar fi rezultatele anchetei, este puţin probabil ca autorităţile ruse să plece urechea la recomandările experţilor internaţionali. De altfel, raportul comisiei ar putea fi util în cazul în care cei citaţi în 'dosarul Boltnaia' vor ajunge până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).
Evenimentele din piaţa Boltnaia au fost deja anchetate de apărători ai drepturilor omului, însă numai de cei ruşi. În aprilie, o comisie a acestora şi-a dat publicităţii concluziile, potrivit cărora poliţia este cea vinovată de schimbul de violenţe.
Ciocniri între opozanţi şi organismele de apărare a ordinii publice au avut loc în timpul acţiunii sancţionate 'Marşul milioanelor', când au fost rănite circa 100 de persoane, atât poliţişti, cât şi activişti.
Pe marginea acelor evenimente, Comitetul de anchetă al Rusiei a iniţiat un dosar penal pe numele a circa 30 de opozanţi. În cazul a doi dintre aceştia au fost deja emise sentinţe. Konstantin Lebedev, acuzat de organizarea revoltelor, a primit 2,5 ani de detenţie, iar Maxim Luzianin, declarat vinovat de utilizarea forţei la adresa poliţiştilor, a primit 4,5 ani.