Experţi bulgari în securitate cibernetică: Rusia a investit zeci de milioane de euro într-o campanie de propagandă masivă în Bulgaria şi România

(Captură Foto)
Andrei Popescu
12.12.2024

Un grup de experţi bulgari în securitate cibernetică, cunoscut sub numele de BG Elves, a dezvăluit că Federaţia Rusă a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanţa o campanie de propagandă şi interferenţă la scara largă care a vizat Bulgaria şi România, relatează site-ul Novinite.

Potrivit BG Elves, fondurile au fost canalizate prin tranzacţii mici, greu de detectat, cu sume de până la 5.000 de euro fiecare. Scopul a fost răspândirea influenţei ruseşti şi promovarea discursurilor de extremă dreapta în cele două ţări.

BG Elves susţine că a obţinut documente care leagă aceste fluxuri de numerar de societăţi şi persoane fizice care operează atât în Bulgaria, cât şi în România, cu un obiectiv clar de manipulare a opiniei publice.

Grupul a precizat că, în ultimele 48 de ore, a împărtăşit aceste informaţii cu jurnalişti de investigaţie şi servicii din România, Marea Britanie şi Ucraina. Schimbul de date, susţin ei, a fost vast şi a depăşit aşteptările lor.

Experţii au subliniat în continuare complexitatea schemei, care funcţionează de ani de zile, originile acesteia putând fi urmărite încă din 2010.

În timpul investigaţiei sale, BG Elves a descoperit urme de domenii ruseşti în spatele sistemelor utilizate pentru manipularea societăţii, multe dintre acestea fiind redenumite şi redirecţionate de-a lungul timpului pentru a părea legitime. În ciuda acestui fapt, vechile domenii ruseşti rămân încă în unele locuri.

De asemenea, BG Elves a detaliat modul în care erau structurate aceste sisteme, susţinute de servere închiriate în Olanda şi Germania.

Experţii au indicat o anumită companie, Adnow, care a jucat un rol semnificativ în distribuirea propagandei şi a reclamelor cu conţinut controversat. Anunţurile în cauză, care promovează adesea afirmaţii senzaţionale şi înşelătoare privind sănătatea, vizează influenţarea publicului prin utilizarea unor algoritmi şi instrumente de urmărire complexe.

În plus, BG Elves a descoperit că sistemele utilizate de Adnow colectează şi profilează utilizatorii pe baza conţinutului pe care îl consumă, creând profiluri extrem de detaliate cu informaţii precum sexul, locaţia şi chiar "ratinguri de brutalitate" (show_brutal_rate) pentru a adapta mai eficient reclamele la persoane.

Scopul final al acestei operaţiuni, potrivit BG Elves, este de a manipula utilizatorii să furnizeze informaţii personale prin oferte false şi scheme de premiere. Odată obţinute, datele ar fi trimise în Rusia, unde sunt utilizate pentru a lansa alte atacuri specifice.

Totodată, BG Elves a detaliat modul în care o companie de dezvoltare de jocuri pentru dispozitive mobile a folosit aceste informaţii personale pentru a instala software rău intenţionat pe dispozitivele utilizatorilor, oferindu-le acces complet de la distanţă. Acest malware, cunoscut sub numele de RAT (Remote Access Trojan), permite atacatorilor să monitorizeze comunicaţiile personale ale victimelor şi să exploateze contactele acestora, permiţându-le potenţial autorilor să manipuleze şi să răspândească dezinformări.

BG Elves a mai subliniat, de asemenea, că activităţile acestor entităţi susţinute de Rusia s-au extins semnificativ şi includ în prezent o gamă largă de servicii, cum ar fi ferme de roboţi şi reţele VPN, toate având ca scop sprijinirea distribuirii propagandei.

Reamintim, în acest context, că o anchetă condusă de Intelligence Online şi de site-ul românesc de ştiri Snoop, sprijinită de Fondul european pentru jurnalism de investigaţie, IJ4EU, poate dezvălui acum amploarea reţelei pro-ruse care gravitează în jurul agenţiei de marketing AdNow, legată de Rusia, care joacă un rol-cheie în campania prezidenţială din România. Acelaşi operator şi-a făcut un nume pentru că a condus campanii anterioare de dezinformare în Europa.

Potrivit anchetei, AdNow era activ în România cu mult înainte ca activităţile sale să fie dezvăluite în 2021. Se pare că societatea a testat diverse strategii de interferenţă şi manipulare a informaţiilor în ţara est-europeană înainte de a le exporta pe scară mai largă în Europa.

Documentele financiare arată, de asemenea, că AdNow are legături financiare strânse de ani de zile cu România TV (RTV), care este cel mai urmărit canal de televiziune local din România şi care nu face niciun secret din părtinirea sa pro-rusă.

Postul RTV a fost amendat de peste o sută de ori şi sancţionat mai mult decât orice alt post de televiziune românesc de către autoritatea naţională de reglementare a mass-media (CNA) pentru difuzarea de informaţii false. Recent, postul a fost amendat cu 100.000 de lei (20.000 de euro) pentru difuzarea a 16 programe împotriva candidatului la preşedinţia României George Simion.

Conform investigaţiei, între 2016 şi 2020, aproape 100.000 de euro au tranzitat de la AdNow către România TV. Potrivit documentelor consultate de Snoop şi Intelligence Online, fondurile au provenit din două conturi situate în Letonia şi Cipru, ţări care nu sunt cunoscute pentru a fi deosebit de transparente.

Conform investigaţiei, AdNow a plătit România TV pentru a publica pe site-ul său reclame la medicina "alternativă", dar şi la investiţii financiare dubioase care îi atrăgeau pe telespectatori să câştige "bani uşor".

În ultimii ani, AdNow a efectuat plăţi regulate şi fixe de 7.000 de euro către RTV. Potrivit experţilor în publicitate online intervievaţi de Intelligence Online şi Snoop, aceste sume nu par să coincidă cu traficul înregistrat de site, de puţin peste 300.000 de vizitatori pe lună. Dar România TV nu este singurul mediu care a beneficiat de bani de la firma din Moscova.

Între 2016 şi 2020, în România, AdNow a efectuat plăţi în valoare totală de aproape 2 milioane de euro către societăţi româneşti. Această cifră nu ia însă în calcul eventualele plăţi în criptomonede sau cele efectuate prin firme de plăţi precum PayPal sau Revolut. AdNow difuzează în prezent reclame pe 85 de site-uri, inclusiv pe site-ul sârb al canalului european Euronews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor